WSJ: Генна технологія вакцин від Moderna та Pfizer може врятувати не лише від коронавірусу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
WSJ: Генна технологія вакцин від Moderna та Pfizer може врятувати не лише від коронавірусу

Emma Watson / Me Pixels

Технологія двох потенційних вакцин від коронавірусу, які розробляють американські компанії Moderna та Pfizer, може не тільки допомогти в боротьбі з пандемією, але й пришвидчити розвиток засобів проти онкологічних, серцево-судинних і багатьох інфекційних захворювань. Усе завдяки використанню матричної рибонуклеїнової кислоти — раніше вакцини на її основі не схвалювали.

Про перспективність технології мРНК розповідає The Wall Street Journal.

Зазвичай виробникам вакцини потрібно багато років, щоб вивести її на ринок. Старі технології вимагають багато часу для розвитку і вирощування вірусів та його білків, які провокують імунну реакцію після введення. Вакцини проти кору, оперізуючого лишаю тощо побудовані на неактивних чи ослаблених вірусах.

Процес виготовлення вакцин, для якого можуть знадобитися курячі яйця або біореактор, є трудомістким і потребує багато часу — до десяти років. Технологія мРНК скорочує час розробки, оскільки використовує переваги молекулярних механізмів людського тіла, буквально тренуючи їх для виготовлення білків, схожих на вірусні, що й викликає імунну реакцію.

Матрична РНК — це щось на кшталт «молекулярної робочої бджоли», що несе інструкції для клітин. Учені давно припускають, що мРНК можна використати для перетворення клітин на мініатюрні фармацевтичні фабрики.

Класичні вакцини використовують послаблений вірус для виклику імунної реакції. Якщо пацієнт у майбутньому інфікується, створений раніше імунітет нейтралізує вірус. Експериментальні вакцини компаній Moderna і Pfizer у співробітництві з BioNTech працюють інакше.

Замість того, щоб використовувати для виклику імунної реакції організму цілий вірус, для мРНК-вакцини беруть лише білки з його «корони», на які й реагують антитіла. Учені визначили генетичний код цього білка і заклали в молекули мРНК.

Після щеплення мРНК потрапляє до здорових клітин і допомагає організувати вироблення білків з «корони». Після виходу з клітин ці білки провокують імунну реакцію, як й у випадку з класичними вакцинами. Нова технологія стала скоріше питанням інженерії, аніж науковим викликом. Компанії можуть розробляти мРНК-вакцини відносно швидко, знаючи генетичну послідовність патогену.

Moderna виробила достатньо доз вакцини від коронавірусу для близько 45 людей, щоб розпочати перші випробування вже через два місяці після вивчення генетичної послідовності білка з поверхні вірусу. Компанія може швидко створити нові ліки або вакцини, просто використовуючи потрібний фрагмент мРНК.

Pfizer звернула увагу на мРНК-технологію через швидкість виготовлення вакцин і потенціал у формуванні більш міцної імунної реакції, ніж у випадках із класичною технологією.

«Платформа мРНК є доволі штучною. Це визначена молекула, яку можна виготовити дуже швидко, до того ж не знадобиться нічого живого — ані живого вірусу, ані живої клітинної культури, жодних яєць, взагалі нічого», — сказала керівниця дослідження вакцини Pfizer Кетрін Дженсен.