Закінчення виборів у США та нові успіхи в розробці вакцини від коронавірусу пожвавили світові ринки. Вже дорожчають акції авіакомпаній

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Закінчення виборів у США та нові успіхи в розробці вакцини від коронавірусу пожвавили світові ринки. Вже дорожчають акції авіакомпаній

National Bank Of Ukraine / Flickr

Фондові ринки світу стрімко зросли через можливий прорив у розробці вакцини від коронавірусу. Вартість акцій фармацевтичної компанії Pfizer, яка повідомила про 90%-у ефективність потенційної вакцини, одразу злетіли на 14%.

Як пише BBC, закінчення виборів президента США та надії на нову вакцину сильно пожвавили фондові ринки по всьому світу. Фінансові експерти зазначають, що ринковий оптимізм піднявся від самого лише оголошення Pfizer про успіхи в розробці вакцини, хоча вона досі не готова.

Американський фондовий індекс S&P 500 виріс на понад 2,6%, промисловий індекс Доу-Джонса — на 3,7%, британський FTSE 100 — на 4,8%, німецький DAX — на 4,7%. Японський фондовий індекс Nikkei 225 , своєю чергою, зріс на 2,12%, повідомляє The New York Times.

Дорожчають компанії, що раніше постраждали від пандемії, і дешевшають ті, що останні пів року отримували від неї зиск.

Так, злетіли акції компаній-авіаперевізників — British Airways на 35%, а EasyJet на 31%. Rolls-Royce, що виробляє авіадвигуни, подорожчала на 45%. Крім того зростають показники готельного бізнесу та сфери громадського харчування.

Пандемічні тренди на онлайн-торгівлю та домашні сервіси при цьому занепадають. Після звістки про нові кроки в розробці вакцини, на 20% впала ціна акцій Zoom, а Netflix обвалився на 9%, зазначає Business Insider. Також подешевшали компанії, що займаються доставкою їжі та продуктів.