Вакцина AstraZeneca дала імунну реакцію в літніх людей. Компанія сподівається завершити розробку до кінця року

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Вакцина AstraZeneca дала імунну реакцію в літніх людей. Компанія сподівається завершити розробку до кінця року

Getty Images / «Бабель»

Перспективна вакцина від коронавірусу компанії AstraZeneca викликала імунну реакцію в людей старшого віку на тому ж рівні, що й в молодих учасників випробування. Це означає, що у провідної розробки може бути ще більше шансів бути безпечною та ефективною, повідомляє Business Insider.

Поява імунної реакції в людей старшого віку не означає, що вакцина для них безпечна та ефективна, проте це хороші новини, враховуючи, що в цієї категорії людей зазвичай слабший імунітет.

За даними розробників, реактогенність препарату виявилась нижчою для старших учасників випробувань, ніж для молодших.

«Дуже обнадійливо бачити, що імунні реакції були однаковими серед старших і молодших дорослих, і що реактогенність була нижчою в старших, для яких важкість перебігу коронавірусної хвороби вища», — повідомили в AstraZeneca.

У липні випробування виявляло імунну відповідь у групи здорових людей 18—55 років.

Результат з’явився. коли Управління з продовольства та медикаментів США дало дозвіл на продовження досліджень після того, як один з учасників отримав важку побічну реакцію 6 вересня.

AstraZeneca сподівається завершити всі випробування найближчим часом і до кінця року презентувати безпечну та ефективну вакцину від коронавірусної інфекції, яка забрала життя 1,15 млн людей в усьому світі.