Економіка США зросла на рекордні 33%, але новий сплеск коронавірусу може зруйнувати це досягнення

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Економіка США зросла на рекордні 33%, але новий сплеск коронавірусу може зруйнувати це досягнення

Pixabay

Економіка США ще влітку відновилася після більшої частини ударів, нанесених коронавірусною кризою, і до кінця третього кварталу продемонструвала найшвидші темпи росту ВВП за всю історію. При цьому рівень економіки відстає від торішнього більш ніж на 3%, а нова фаза пандемії може призвести до нових скорочень.

Про це повідомляє CNN.

Американська економіка зросла на рекордні 33% за минулий квартал, проте до повного відновлення ще далеко. Пандемія досі залишається загрозою, здатною знову занурити економіку країни в хаос — в останні дні кількість нових випадків інфікування в усіх штатах суттєво зросла.

Тим не менш, валовий внутрішній продукт, як найяскравіший економічний показник, зріс швидше, ніж очікували. Водночас 33% стали найшвидшим ростом з початку відслідковування ВВП з 1947 року.

Деякі економісти схиляються до думки, що попри безпрецедентні економічні негаразди пандемії фактичне зростання ВВП є найкращим мірилом економічного стану Америки. Він відображає швидке відновлення після весняного локдауну, але не означає, що проблеми закінчилися.

Хоча ріст за третій квартал перевищує падіння в другому, порівняння з допандемічним четвертим кварталом 2019 року руйнує всю радість: економіка все ще на 3,5% відстає.

Досі мільйони людей залишаються безробітними й покладаються на державні пільги — у вересні ринок праці скоротився більш ніж на 10 млн робочих місць порівняно з докризовим часом.

Також є побоювання, що в майбутній квартал економіка знову сповільниться — сплеск захворюваності на коронавірус може потягнути за собою локдаун. Зокрема у Європі через схожу епідемічну картину запровадили жорсткі обмеження.