Розробники американсько-німецької вакцини від коронавірусу заявили про 90% ефективності — імунітет з’являється після двох доз

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Розробники американсько-німецької вакцини від коронавірусу заявили про 90% ефективності — імунітет з’являється після двох доз

Paul Biris / Getty Images

Вакцина від коронавірусу американської фармацевтичної корпорації Pfizer і німецької компанії BioNTech запобігає зараженню на 90%.

Про це свідчать результати третьої стадії випробувань вакцини, оприлюднені 9 листопада на сайті корпорації.

Як зазначається, вакцину протестували на 43 500 добровольцях у шести країнах: США, Німеччині, Бразилії, Аргентині, ПАР і Туреччині, вона не викликала жодних побічних ефектів.

Вакцина, яка вводиться двома дозами з інтервалом у три тижні, «навчає» організм виробляти як антитіла, так і Т-клітини, що борються з COVID-19.

Згідно з результатами дослідження, через тиждень після отримання другої дози (через 28 днів після отримання першої дози) з’являється імунітет від коронавірусу.

Таким чином, це перша вакцина, ефективність якої була доведена під час клінічних випробувань.

Водночас ці дані не є остаточним аналізом — ідеться лише про ефективність вакцини у перших 94 добровольців із позитивним результатом на коронавірус. Компанії заявляють, що до третього тижня листопада матимуть більше даних про вакцину, а до того часу країни не можуть почати свої кампанії з вакцинації.

До того ж існує ще низка проблем. Зокрема, нині невідомо, як довго зберігається імунітет, також поки що не вирішено логістичні питання, оскільки вакцина має зберігатися за температури нижче мінус 80 градусів за Цельсієм.

У разі вирішення всіх питань компанія Pfizer готова вже до кінця 2020 року виготовити 50 мільйонів доз вакцини, а до кінця наступного — 1,3 мільярда.