Путін оголосив про реєстрацію в Росії першої вакцини від коронавірусу. Він стверджує, що його дочка вже зробила щеплення

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Путін оголосив про реєстрацію в Росії першої вакцини від коронавірусу. Він стверджує, що його дочка вже зробила щеплення

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Президент Росії Володимир Путін оголосив про реєстрацію першої вакцини від коронавірусу в Росії. Йдеться про вакцину, розроблену російським Національним дослідницьким центром епідеміології та мікробілогії ім. Гамалії. Напередодні фармкомпанії закликали відкласти реєстрацію.

Про це повідомляють ТАСС та Интерфакс.

«Як мені відомо, сьогодні вранці вперше в світі зареєстрована вакцина проти нової коронавірусної інфекції. Вона працює досить ефективно, формує стійкий імунітет, повторюю: пройшла всі необхідні перевірки», — заявив Путін на нараді з членами російського уряду.

Він стверджує, що одна з його дочок вже отримала цю вакцину. За його словами, після щеплення у неї піднялася температура, але потім сформувався імунітет. «Після першого щеплення температура у неї була 38, наступного дня трішки вища за 37 і все», — сказав він.

При цьому, директор Центру Гамалії Олександр Гінзбург не знає, як дочка Путіна вакцинувалася від коронавірусу. «Напевно, добровольцем була, я паспорта не дивився [...] Вперше чую», — сказав Гінцбург.

Міністр охорони здоровʼя Росії Михайло Мурашко розповів, що першими вакцину отримають медики та вчителі. В російському уряді стверджують, що кілька країн нібито «проявляють цікавість до російської вакцини». І додають, що в Росії вакцина надійде в обіг з 1 січня 2021 року.

Напередодні російська Асоціація організацій клінічних досліджень, яка обʼєднує фармкомпанії і дослідницькі організації, запропонувала МОЗ відкласти реєстрацію вакцини, оскільки центр Гамалії не завершив її випробування за участю «навіть сотень людей», а масове виробництво препарату ще не налагоджено, писала Meduza.

  • Росія раніше заявляла про намір першою у світі схвалити вакцину від коронавірусу, попри занепокоєння щодо її ефективності та безпеки — країна не представила жодних наукових даних. Гендиректор російського фонду прямих інвестицій (РФПІ), який є інвестором центру Гамалії, Кирило Дмитрієв порівняв розробку вакцини із запуском першого штучного супутника Землі, який СРСР здійснив в 1957 році. «Це як момент запуску супутника. Американці були здивовані, коли почули сигнал супутника. Те ж саме і з цією вакциною. Росія буде в цьому першою», — заявив Дмитрієв.
  • У центрі Гамалії планують розпочати випробування вакцини на дітях у січні-лютому 2021 року.