Журнал The Lancet оприлюднив результати дослідження російської вакцини від коронавірусу

Автори:
Катерина Кадакова, Костя Войтенко
Дата:
Журнал The Lancet оприлюднив результати дослідження російської вакцини від коронавірусу

Paul Biris / Getty Images

Британський медичний журнал The Lancet, який вважається одним із найавторитетніших тематичних видань у світі, у пʼятницю, 4 вересня, опублікував результати дослідження російської вакцини від коронавірусу «Супутник V».

Як повідомляє Reuters, у матеріалі зазначено, що вакцина сформувала імунну відповідь у 100% випадків — у всіх 76 учасників ранньої стадії випробувань. При цьому серйозних побічних ефектів не виявили.

Росія оголосила про створення вакцини від коронавірусу під назвою «Супутник V» у серпні цього року. Її розробив московський Національний дослідницький центр епідеміології та мікробіології імені М. Ф. Гамалії. Президент Володимир Путін повідомив, що «Супутник V» використовувала навіть його донька.

Водночас експерти з охорони здоровʼя висловлювали сумніви стосовно того, що без повних результатів випробувань вакцині можна довіряти.

«Два 42-денні дослідження — у кожному брали участь по 38 здорових дорослих людей — не виявили серйозних небажаних явищ серед учасників і підтвердили, що експериментальні вакцини викликають імунну відповідь», — повідомив The Lancet.

Водночас у матеріалі наголошується на необхідності широких, довгострокових досліджень, зокрема порівняння з плацебо, і подальшого моніторингу, щоб переконатися в довгостроковій безпеці та ефективності вакцини.

Вакцина «Супутник V» вводиться двома дозами, кожна з них заснована на переноснику, який зазвичай викликає простуду — аденовіруси людини Ad5 і Ad26.

Деякі експерти раніше говорили, що використання цього механізму може зробити вакцину від COVID-19 менш ефективною, оскільки багато людей вже зазнали впливу аденовірусу Ad5 і виробили до нього імунітет. Денис Логунов, один із розробників вакцини в Центрі Гамалії, повідомив Reuters, що вакцина використовує досить сильну дозу Ad5, щоб подолати попередній імунітет, не створюючи загрози.

Росія раніше заявляла, що до кінця 2020 року буде виробляти від 1,5 до 2 мільйонів доз вакцини на місяць, а потім їхню кількість поступово збільшать до 6 мільйонів доз на місяць.