Відсутність даних і третьої фази випробувань. У МОЗ сумніваються в російській вакцині від коронавірусу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Відсутність даних і третьої фази випробувань. У МОЗ сумніваються в російській вакцині від коронавірусу

Синиця Олександр / УНІАН

Зареєстрована в Росії вакцина від коронавірусу не пройшла усі необхідні етапи тестування, тому поки зарано говорити про її ефективність.

Про це повідомив у Facebook головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Він пояснив, що Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує, що в перегонах зі створення вакцин не можна нехтувати безпекою та ефективністю майбутніх вакцин. «Наразі Російська Федерація досі не провела третьої фази клінічних випробувань, яка б дозволила накопичити достатнє наукове підґрунтя для практичного використання вакцини на людях», — написав він.

За словами Ляшка, саме на третій фазі клінічних випробувань компанії проводять проспективне плацебо-контрольоване дослідження (prospective placebo controlled trial). «Це єдиний спосіб перевірити, чи вакцина працює — наприклад, у 70% щеплених протягом 4 чи 6 місяців; і що вакцина показала безпечність при залученні 20 тисяч осіб в дослідження», — додав він.

При цьому, Ляшко звернув увагу на те, що іноді рідкісні побічні ефекти можна визначити лише після ліцензування, і після цього можливо переконатися, чи вакцина ефективна у довгостроковій перспективі.

  • Президент Росії Володимир Путін оголосив про реєстрацію першої вакцини від коронавірусу в Росії. Йдеться про вакцину, розроблену російським Національним дослідницьким центром епідеміології та мікробілогії ім. Гамалії.
  • Росія раніше заявляла про намір першою у світі схвалити вакцину від коронавірусу, попри занепокоєння щодо її ефективності та безпеки — країна не представила жодних наукових даних. Гендиректор російського фонду прямих інвестицій (РФПІ), який є інвестором центру Гамалії, Кирило Дмитрієв порівняв розробку вакцини із запуском першого штучного супутника Землі, який СРСР здійснив в 1957 році. «Це як момент запуску супутника. Американці були здивовані, коли почули сигнал супутника. Те ж саме і з цією вакциною. Росія буде в цьому першою», — заявив Дмитрієв.