Російську вакцину від коронавірусу вироблятимуть у Бразилії, хоча препарат ще не пройшов третій етап випробувань

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Російську вакцину від коронавірусу вироблятимуть у Бразилії, хоча препарат ще не пройшов третій етап випробувань

health.mil

Бразильський технологічний інститут готовий до виробництва суперечливої вакцини від коронавірусу, нещодавно зареєстрованої в Росії, про що домовився з Російським фондом прямих інвестицій. При цьому сам препарат «Спутник V» ще не пройшов третій етап клінічних досліджень.

Як повідомляє Reuters, інститут бразильського штату Парана очікує початку виробництва з другої половини 2021 року. При цьому імпорт російського препарату може початися навіть раніше, якщо відповідний дозвіл надасть державний регулятор.

Згідно з договором про співробітництво з російською компанією, інститут організовує виробництво вакцини та її поширення в Бразилії та інших країнах Латинської Америки. Також інститут висловив готовність брати участь у проведенні третього етапу тестування препарату.

Російський посол у Бразилії Сергій Акопов заявив, що його держава готова підписати домовленість про виробництво вакцини також зі штатом Баїя.

Проте експерти в галузі охорони здоров’я висловили своє занепокоєння щодо безпечності «Спутник V», що не пройшла необхідний етап масового тестування. В цей час Міністерство охорони здоров’я Бразилії заявляє про готовність закупки 100 млн доз вакцини від коронавірусу, яку виробляє британська AstraZeneca.

У Бразилії від коронавірусу померла бабуся першої леді Мішель Болсонару. Також на коронавірус перехворів президент Жаїр Болсонару. Наразі Бразилія посідає друге місце в світі за рівнем поширення коронавірусу: в країні зареєстровано більш ніж 3 млн випадків і 104 тис. смертей.

  • На третій фазі випробування вакцини виявляють ефективність вакцини для різних груп населення та шукають пропущені побічні ефекти. Ці дослідження можуть тривати до 4 років, і лише чверть усіх препаратів їх проходять. На останній, четвертій фазі, вакцину тестують на тисячах інфікованих людей для вивчення довгострокових ефектів.
  • Перегони з винайдення першої ефективної та безпечної вакцини від коронавірусу тривають у низці розвинених країн світу і можуть зрівнятися за масштабами з космічними змаганнями минулого. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, наразі розробляється 147 потенційних вакцин, з них щонайменше 17 дійшли до випробувань на людях.
  • Президент Росії Володимир Путін оголосив про реєстрацію першої вакцини від коронавірусу попри занепокоєння щодо її безпечності. Він стверджує, що його дочка вже зробила щеплення. Йдеться про вакцину, розроблену російським Національним дослідницьким центром епідеміології та мікробілогії ім. Гамалії. Через півроку препарат «Спутник V» тестуватимуть на дітях.
  • На переконання головного санітарного лікаря України Віктора Ляшко, поки зарано говорити про ефективність російської вакцини від коронавірусу, оскільки вона не пройшла всі необхідні етапи випробування.