Лише дві з 17 потенційних вакцин від коронавірусу пройшли випробування. Дієвий препарат зʼявиться не раніше 2021 року

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Лише дві з 17 потенційних вакцин від коронавірусу пройшли випробування. Дієвий препарат зʼявиться не раніше 2021 року

NurPhoto / Contributor / Getty Images

Перегони з винайдення першої ефективної та безпечної вакцини від коронавірусу, що розпочались з пандемією, тривають у низці розвинених країн світу і можуть зрівнятися за масштабами з космічними змаганнями минулого. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, наразі розробляється 147 потенційних вакцин, з них щонайменше 17 дійшли до випробувань на людях.

Про це розповідає Vice.

Попри політичні обіцянки від урядів різних країн про готовність вакцини вже в цьому році, експерти в галузі охорони здоров’я висловлюють менш оптимістичну думку і вважають, що найраніше вакцина буде готова в середині 2021 року. Саме тоді можна очікувати на початок виробництва і розповсюдження сотень мільйонів доз, необхідних для захисту людства.

При цьому, як неодноразово попереджала ВООЗ, коронавірус може ніколи не зникнути з порядку денного систем охорони здоров’я усіх країн світу.

На додачу до низки компаній, зайнятих розробкою звичних вакцин, також тестують типи, які взагалі не призначені для випробувань на людях. Найчастіше використовують препарати з мертвих вірусів — наприклад, вакцини від грипу. Також використовують вакцини з ослаблених вірусів, зокрема проти кору та свинки.

При цьому деякі компанії намагаються розробити вакцину на основі генів. Вони тимчасово перетворюють деякі людські клітини на «фабрики» з виробництва часток вірусу, щоб організм навчився з ними боротися. Жодна з таких вакцин наразі не призначена для використання на людях, але якщо вона виявиться безпечною, то її виробництво вийде дешевим і швидким.

Перед схваленням та розповсюдженням вакцина має пройти доклінічні дослідження на тваринах, а потім — кілька фаз тестування на людях. Дуже мало вакцин доходять до останнього етапу клінічних випробувань, тож зазвичай фармацевтичні компанії розробляють одночасно кілька потенційних препаратів.

  • На першій фазі до 100 здорових або інфікованих учасників отримують вакцину, щоб визначити рівень безпечності та необхідну дозу. Це займає кілька місяців, і більшість препаратів проходить випробування.
  • На другій фазі вакцину тестують на кількох сотнях інфікованих, щоб переконатися у її ефективності та у незначущості побічних ефектів. Це може тривати до двох років, і лише третина препаратів переходить до подальших випробувань.
  • На третій фазі виявляють ефективність вакцини для різних груп населення та шукають пропущені побічні ефекти. Ці дослідження можуть тривати до 4 років, і лише чверть усіх препаратів їх проходять.
  • На останній, четвертій фазі, вакцину тестують на тисячах інфікованих людей для вивчення довгострокових ефектів.

В деяких випадках розробники суміщають першу та другу або другу та третю фази випробувань. Більшість компаній через комерційний інтерес регулярно оголошують про тестування своїх вакцин, проте рідко коли розкривають дані про перебіг досліджень, аж поки преперат не буде остаточно затверджено.

Наразі лише 17 розробників з різних країн світу отримали дозвіл для тестування потенційних вакцин на людях. Більшість препаратів перебуває на першому етапі досліджень, трохи менше — на другому, і лише двоє розробників досягли третього.

Наразі на третьому етапі досліджень знаходиться вакцина, розроблена Оксфордським університетом у співпраці з фармацевтичним гігантом AstraZeneca, а також вакцина китайської приватно-державної компанії Sinopharm. Британська вакцина вважається найбільш перспективною, і її тип раніше не призначався для людей.

Китайська вакцина, яку тестують в Ухані, де вперше виявили коронавірус, за словами компанії-розробника, сприяє виникненню антитіл високого рівня та не має серйозних побічних реакцій.

В США тестують 3 потенційні вакцини від компаній Moderna у співробітництві з Національним інститутом здоров’я, Novavax та Inovio, ще одну випробовує німецько-американська фірма Pfizer.

У Китаї, з урахуванням вже згаданої вакцини, всього тестують 7 препаратів. Їх розробляють компанії CanSino у співробітництві з Пекінським інститутом біотехнологій, Sinovac, Clover Biopharmaceuticals, Anhui Zhifei Longcom, Walvax за участі Академії народної визвольної армії, а також Інститут медичної біології у співробітництві з Китайською академією медичних наук.

По одній вакцині випробовують британський Лондонський імперський коледж, німецька компанія CureVac, корейська Genexine Consortium, австралійська Vaxine, а також російський Національний дослідницький центр епідеміології та мікробіології імені почесного академіка Н.Ф. Гамалії.