Біологи завершили другу фазу випробувань вакцини від AstraZeneca. Вона безпечна для людей похилого віку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Британські біологи і фахівці компанії AstraZeneca завершили другу фазу клінічних випробувань своєї вакцини AZD1222. Результати підтвердили її безпечність для літніх людей (віком від 70 років).

Про це пише Reuters з посиланням на статтю в The Lancet, в якій були оприлюднені детальні результати.

У дослідженні другої фази взяли участь 560 здорових добровольців, з яких 160 були віком від 18 до 55 років, 160 — від 56 до 69 років, 240 — 70 років і старші. Добровольці отримали дві дози вакцини або плацебо, і серйозних побічних ефектів виявлено не було. При цьому AZD1222 викликала імунну реакцію в людей старшого віку на тому ж рівні, що й в молодих учасників випробування. Лише у деяких спостерігалося запаморочення або почервоніння шкіри в місці уколу.

Дослідники говорять, що третя фаза випробувань вже почалася, її результати очікують до Різдва.

Вакцину AZD1222 (ChAdOx1-nCoV-19) розробляє група молекулярних біологів і медиків з Національного інституту здоровʼя США і Оксфорду. Основою для її розробки стала вірусна вакцина ChAdOx1-MERS, яку вчені створювали для боротьби із близькосхідною лихоманкою MERS, близьким родичем коронавірусу SARS-CoV-2. Вакцина змушує організм людини виробляти велику кількість копій одного з ключових білків оболонки SARS-CoV-2, які допомагають імунітету розпізнавати реальні вірусні елементи.