Глава МОЗ Степанов: Вакцину від коронавірусу для України відвантажили з заводу в Індії. Вона вже в дорозі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Глава МОЗ Степанов: Вакцину від коронавірусу для України відвантажили з заводу в Індії. Вона вже в дорозі

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов проконтролював відвантаження першої партії вакцин AstraZeneca (CoviShield) з заводу-виробника в індійському місті Пуне. Півмільйона доз вакцини їдуть до України і далі будуть розподілені між регіонами.

Про це він повідомив у Facebook.

«Зараз вакцина транспортується до Мумбаї. Далі — довгий шлях вантажним літаком з зупинкою в Стамбулі, і вже днями вакцина прибуде до України. Під час транспортування буде дотримано всіх температурних вимог, які необхідні для збереження якості вакцин», — запевнив міністр.

Oxford/AstraZeneca — це спільна розробка Оксфордського університету та британо-шведської компанії AstraZenecа, що має потужності для виробництва в Індії. Вакцина випускається під назвою CoviShield, її рекомендувала Всесвітня організація охорони здоровʼя для екстреного використання. Cередня ефективність цієї вакцини становить 70%.

Нагадаємо, вакцинація від коронавірусу мала розпочатися в Україні 15 лютого, але її відтермінували через затримки у постачанні. 19 лютого Степанов вилетів до Індії для переговорів із найбільшим виробником вакцин у світі — Serum Institute of India.

  • Головний санлікар Віктор Ляшко повідомив, що першою вакциною від коронавірусу, яку отримає Україна, стануть препарати від британо-шведської компанії AstraZeneca. Зазначимо, Україна отримала підтвердження на постачання 12 мільйонів доз цієї вакцини. Але протягом першого півріччя буде поставлено 2,2—3,7 мільйона доз.
  • Національний план передбачає, що всіх українців прищеплять державним коштом. У плані МОЗ визначено 9 груп ризику — тих, хто належить до них, вакцинують у першу чергу.