Підвищення температури та поява папул: у МОЗ назвали побічні реакції після вакцинації від коронавірусу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, що після вакцинації від коронавірусу в людей можливі підвищення температури та почервоніння у місці уколу.

Про це розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко в ефірі каналу «Україна 24».

Він зазначив, що у разі появи побічних реакцій варто одразу звертатися до сімейного лікаря. Водночас у МОЗ пообіцяли публічно розповідати про всі такі випадки.

«Коли ми говоримо про несприятливі події після імунізації, це не означає, що це несприятлива подія внаслідок імунізації. Ми будемо повідомляти про всі несприятливі події, які виникають», — сказав Ляшко.

За його словами, після вакцинації можливі підвищення температури тіла, почервоніння у місті уколу та поява папул .

«Але є і більш серйозні. Ці, що я зараз назвав, зустрічаються у 5—7% від кількості провакцинованих, але є випадки й анафілактичних шоків, які трапляються у 4 випадках на мільйон. В Україні поки таких немає», — підкреслив він.

  • З 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Oxford-AstraZeneca (Covishield), який доставили напередодні. Уже з ранку середи 11 автомобілів із вакциною вирушили в області, щоб доставити її туди. Через особливості логістики деякі міста та області отримали вакцину раніше за інші.
  • Наразі Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників. Першу партію з 500 тисячами доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікується ще 1,5 мільйона доз цієї ж компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. За програмою COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.