COVAX оприлюднила план перших поставок вакцин від коронавірусу. Україна отримає 1,7 млн доз AstraZeneca та 117 тисяч доз Pfizer

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міжнародна глобальна ініціатива COVAX оприлюднила план перших поставок вакцин від коронавірусу. Їх доправлять до різних країн до травня 2021 року.

Про це пише пресслужба агентства ООН UNICEF, яке займається логістикою.

Загалом на першому етапі вакцини отримають 142 країни, які приєдналися до цієї ініціативи. До травня буде розподілено 237 мільйонів доз вакцин AstraZeneca та 1,2 мільйона доз вакцин Pfizer.

Україна в рамках COVAX отримає 1,78 млн доз вакцин від коронавірусу від AstraZeneca, які будуть виготовлені на власних потужностях компанії. Також будуть доставлені і 117 тисяч доз вакцини від американської компанії Pfizer.

  • COVAX — це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити їхню доставку до країн із низьким та середнім доходом. Її координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), Коаліція з питань інновацій та готовності до епідемій (CEPI), а також Всесвітня організація з охорони здоров’я (ВООЗ). Водночас доставкою, закупівлею та логістикою вакцин займається агентство ООН UNICEF.
  • У рамках COVAX планують вакцинувати щонайменше 20% населення в усіх країнах світу. Ці вакцини країни отримають безкоштовно. Самі препарати закуповуватиме COVAX за кошти меценатів та благодійників, які погодилися пожертвувати на цю ініціативу.
  • Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників. Першу партію в 500 тисяч доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікують ще 1,5 мільйона доз цієї самої компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. За програмою COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.