Степанов: Поставки вакцин від СOVAX затримуються через брак потужностей

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Степанов: Поставки вакцин від СOVAX затримуються через брак потужностей

УНІАН

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що поставки вакцин проти коронавірусу від глобальної ініціативи COVAX наразі затримуються.

Про це він розповів в ефірі телеканалу «Україна».

За словами Степанова, від COVAX планується отримати від 2,2 до 3,8 млн доз вакцини компанії AstraZeneca.

«Протягом першого-другого кварталу вони мають нам поставити. Ми поки чекаємо на конкретні дати», — сказав він.

Що стосується 117 тисяч доз вакцини Pfizer, то їхні поставки трохи затримуються. Причиною цього Степанов назвав брак потужностей компанії з виробництва вакцини. Наразі їх очікують отримати на початку березня.

  • COVAX — це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити їхню доставку до країн із низьким та середнім доходом. Її координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), Коаліція з питань інновацій та готовності до епідемій (CEPI), а також Всесвітня організація з охорони здоров’я (ВООЗ). Водночас доставкою, закупівлею та логістикою вакцин займається агентство ООН UNICEF.
  • У рамках COVAX планують вакцинувати щонайменше 20% населення в усіх країнах світу. Ці вакцини країни отримають безкоштовно. Самі препарати закуповуватиме COVAX за кошти меценатів та благодійників, які погодилися пожертвувати на цю ініціативу.
  • Україна потрапила до переліку перших країн, куди COVAX доставить вакцини. Уже на початку березня до України приїде 117 тисяч доз вакцини від Pfizer, а пізніше очікують від 2,2 до 3,8 мільйона доз вакцини від AstraZeneca.