COVAX здійснила першу поставку вакцин від коронавірусу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
COVAX здійснила першу поставку вакцин від коронавірусу

UNICEF / UN0341974

Міжнародна глобальна ініціатива COVAX здійснила першу поставку вакцин від коронавірусу. Їх отримала африканська країна Гана.

Про це пише пресслужба UNICEF.

«Це надзвичайно важлива подія, оскільки прибуття вакцин проти COVID-19 до Гани має вирішальне значення для припинення пандемії. Єдиний вихід із цієї кризи — забезпечити доступність щеплень для всіх. Ми дякуємо всім партнерам, які підтримують ініціативу COVAX, щоб швидко та справедливо доставити безпечні та ефективні вакцини проти COVID-19 у всі країни», — зазначила представниця UNICEF у Гані Анна-Клер Дюфай.

Гана отримала перші 600 тисяч доз вакцини AstraZeneca, яку виготовили на індійському заводі Serum Institute of India. Загалом COVAX планує за 2021 рік доставити близько двох мільярдів доз вакцин по всьому світу.

  • COVAX — це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити їхню доставку до країн із низьким та середнім доходом. Її координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), Коаліція з питань інновацій та готовності до епідемій (CEPI), а також Всесвітня організація з охорони здоров’я (ВООЗ). Водночас доставкою, закупівлею та логістикою вакцин займається агентство ООН UNICEF.
  • У рамках COVAX планують вакцинувати щонайменше 20% населення в усіх країнах світу. Ці вакцини країни отримають безкоштовно. Самі препарати закуповуватиме COVAX за кошти меценатів та благодійників, які погодилися пожертвувати на цю ініціативу.
  • Україна потрапила до переліку перших країн, куди COVAX доставить вакцини. Уже на початку березня до України приїде 117 тисяч доз вакцини від Pfizer, а пізніше очікують від 2,2 до 3,7 мільйона доз вакцин від AstraZeneca.