Про смерті, генетичну зброю та «погані індійські препарати»: у МОЗ спростували найпоширеніші фейки про вакцинацію

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Міністерстві охорони здоров’я опублікували спростування найпоширеніших фейків про вакцинацію, зокрема про те, що вона призводять до смертей чи не захищає від зараження коронавірусом.

Про це йдеться на сайті МОЗ.

Насамперед у відомстві розповіли, що вакцина Covishield, яка виготовлена на індійському заводі, є повним аналогом вакцини AstraZeneca. Окрім цього, індійські вакцини не можна вважати гіршими за європейські.

«В Індії працюють понад 3 тисячі фармкомпаній та понад 10 тисяч фармвиробництв. Вона посідає третє місце на світовому фармринку. Саме Індія забезпечує приблизно 65% світового ринку вакцин. Індійський Serum Institute, який виробляє AstraZeneca (CoviShield), — це найбільше підприємство світу з виробництва вакцин, котре експортує свою продукцію до 140 країн. 65% всіх дітей на планеті хоча б раз робили щеплення вакциною від цього виробника», — повідомили в МОЗ.

Також там спростували інформацію, що ВООЗ рекомендує використовувати вакцину AstraZeneca лише тоді, коли не має можливості придбати іншу. У МОЗ підкреслили, що всі вакцини від коронавірусу отримали від ВООЗ рекомендацію для екстреного застосування, тому що у світі вирує пандемія. Водночас жодних інших обмежень в організації не ставили.

Окремо у МОЗ підкреслили, що у світі не виявлено жодного підтвердження зв’язку смерті з вакцинацією, а також зараження вірусом саме від вакцини. Також у відомстві наголосили, що мРНК-вакцини, якою є Pfizer, не призводять до генних змін.

«мРНК-вакцина проти COVID-19 ніколи не потрапляє в ядро клітини, де розташована наша ДНК. Це означає, що мРНК не може впливати чи взаємодіяти з нашою ДНК будь-яким чином. Натомість мРНК-вакцини працюють із природними захисними силами організму, щоб безпечно виробити імунітет до COVID-19», — розповіли у МОЗ.