CNN: Трамп і Пенс примирилися та більше не ворогують. Віцепрезидент США відмовляється усувати свого шефа від влади

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
CNN: Трамп і Пенс примирилися та більше не ворогують. Віцепрезидент США відмовляється усувати свого шефа від влади

Alex Edelman / Bloomberg via Getty Images

Після кількох днів мовчанки президент і віцепрезидент США нарешті поговорили — уперше з 6 січня, коли натовп, натхненний промовою Дональда Трампа, рушив на штурм Капітолія у Вашингтоні, де обидві палати парламенту затверджували перемогу нового глави держави. Майкл Пенс не підтримав свого шефа та відмовився «змінювати результати виборів», накликавши на себе гнів президента.

Про це повідомляє CNN.

За інформацією від старших чиновників Білого дому, Трамп і Пенс зустрілися в Овальному кабінеті, де провели «добру бесіду». Перші обличчя держави обговорили плани на тиждень і згадали свої досягнення за чотири роки спільної роботи.

Трамп і Пенс погодилися, що сутички у Вашингтоні, що призвели до жертв, не представляють президентський рух. Вони пообіцяли один одному продовжувати роботу на благо країни до кінця своїх термінів.

Джерела, близькі до віцепрезидента, повідомляють, що нарешті напруга між Пенсом і Трампом, яка виникла в день штурму Капітолія, зменшилась. Попередня розмова перших облич держави, під час якої Пенс вкотре запевнив, що не може і не буде змінювати результати виборів президента, розлютила Трампа та призвела до розриву комунікації.

Після сварки Пенс гнівно вигукнув: «І це після всього, що я зробив для нього!» За даними помічників Пенса, його кабінет почав отримувати погрози насильством, зокрема в листах у внутрішній мережі Білого дому.

Демократи Конгресу США закликають Пенса застосувати 25-у поправку Конституції, згідно з якою за одностайного рішення міністрів і віцепрезидента главу держави усувають від виконання обов’язків. Якщо Пенс погодиться на це, то стане президентом до 20 січня, коли влада перейде до адміністрації переможця виборів Джо Байдена.

«Усі ми, зокрема спікер Пелосі, хотіли б, щоб Дональд Трамп просто зробив правильну річ і подав у відставку або щоб віцепрезидент Пенс продемонстрував наявність хребта хоча б самому собі та своїй родині, та задіяв 25-у поправку», — заявив демократичний конгресмен Тед Льйо.

Однак резолюцію Палати представників із закликом застосувати 25-у поправку заблокували республіканці. Якщо її не вдасться ухвалити, демократи планують проголосувати за імпічмент Трампа через його роль у заколоті. За даними джерел CNN, Пенс планує притримати можливість усунення президента, допоки той стане надто нестабільним.