У Байдена пропонують взяти коронавірус під контроль за два місяці. Рішення прямо протилежне політиці Трампа

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Байдена пропонують взяти коронавірус під контроль за два місяці. Рішення прямо протилежне політиці Трампа

MikaylaCMaki / Twitter

У команді обраного президента США Джо Байдена заявили, що мають план, як взяти коронавірус під контроль за один-два місяці — це загальнонаціональний локдаун. Ідею озвучив один з радників Байдена, повідомляє BBC.

Доктор Майкл Остергольм з Міннесотського університету пропонує взяти за приклад заходи з контролю над пандемією у Новій Зеландії та Австралії, які запроваджували суворий локдаун. За його словами, уряд Байдена буде готовий компенсувати всі втрачені доходи населення США.

«Ми б могли компенсувати все вже зараз, щоб покрити всі зарплати, втрачену зарплату кожного окремого робітника та збитки малих та середніх компаній або міста, штату, окружних урядів. Ми можемо все це», — сказав Остергольм.

За словами науковця, який очолює університетський Центр дослідження інфекційних захворювань та політики щодо них, у такий спосіб можна отримати вакцину в першому-другому кварталі наступного року та відновити економіку без особливих втрат.

Раніше Байден робив досить суперечливі заяви про свою політику боротьби з коронавірусом. У серпні він заявляв, що готовий на все, щоб подолати вірус, і натякнув, що можливий локдаун.

Проте вже у вересні він сказав, що повне згортання економіки не потрібне, а у жовтні виступив проти локдауну. При цьому доктор Ентоні Фаучі з Центру контролю та профілактики захворювань США зазначав, що локдауну можна уникнути, якщо носити маски та дотримуватися дистанції.

Цього тижня радник Байдена Остергольм заявив, що США прямують до «ковідного пекла», коментуючи темпи захворюваності. Кількість випадків захворювання у країні перевищила 10 мільйонів, понад 247 тисяч інфікованих померли.

Джо Байден поставив протидію коронавірусу на одне з перших місць у своїй передвиборчій кампанії, тож у США питання дотримання протиепідемічних правил стало партійним. На необхідності маскового режиму та дотримання дистанції наголошували переважно демократи.

Республіканці та Дональд Трамп взагалі відмовилися від ідеї стримати коронавірус та зробили ставку на вакцину, яка з’явиться, орієнтовно, у 2021 році. Трамп заявляв, що в питанні боротьби з коронавірусом не можна довіряти науковцям, бо вони порадять запровадити локдаун, що спричинить економічну кризу.

Також відомо, що з початку пандемії президент США був обізнаний щодо небезпек коронавірусу, проте публічно применшував ризики та говорив, що інфекція не страшна. Також Трамп глузував з Байдена через те, що той завжди носить маску. Демократ назвав його за це «абсолютним дурнем».

Крім того, Трамп говорив, що лідерство США за кількістю хворих на коронавірус є «почесним», а до того заявляв, що приймає для профілактики інфекції ліки від малярії і вовчака — гідроксихлорохін. Ще раніше Трамп пропонував використовувати як ліки від коронавірусу сонячне світло та дезінфекційні засоби, зокрема відбілювач.

Як зазначається в дослідженні Колумбійського університету США, якби адміністрація Трампа взяла на озброєння хоча б канадський досвід боротьби з коронавірусом, вдалося б врятувати життя щонайменше 100 тисяч американців.