«Не хотів сіяти паніку»: Трамп свідомо применшував небезпеку коронавірусу. Тепер США — лідер за захворюваністю

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Не хотів сіяти паніку»: Трамп свідомо применшував небезпеку коронавірусу. Тепер США — лідер за захворюваністю

Chip Somodevilla/Getty Images

Упродовж пандемії коронавірусу президент США Дональд Трамп публічно применшував небезпеку інфекції та говорив, що він не страшніший за звичайний грип. При цьому ще в лютому, коли поширення хвороби тільки набирало обертів, американський лідер запевнив одного з найвідоміших журналістів-розслідувачів країни, що вірус справді небезпечний.

Коли про це стало відомо, Трамп заявив на пресконференції, що просто «не хотів сіяти паніку», передає The Guardian.

Президент говорив журналісту Бобу Вудварду, що коронавірус «більш смертельний за найстрашніший грип» — одразу після того, як публічно заперечив небезпеку нової хвороби.

«Він передається через повітря. Це завжди жорсткіше, ніж через дотик. Не можна торкатися речей. Правильно? Але повітря — ти просто дихаєш, і воно проходить. Тож він дуже хитромудрий. Дуже зграбний. Він також смертельніший за найстрашніший грип», — цитує The Washington Post інтерв’ю Трампа від 7 лютого.

Пізніше, після низки заяв про те, що коронавірус начебто нестрашний, Трамп підтвердив журналісту, що намагається не допустити паніки. Протягом пів року пандемії президент США зробив понад сто заяв, в яких заперечував небезпеку інфекції та обіцяв швидку перемогу над нею.

Business Insider наводить цитати, в яких Трамп говорить, що коронавірусу не буде вже у квітні; що він не страшніший за грип; що ризик для американців дуже низький, і країну майже не зачепило; що інфекція зникне навіть без вакцини тощо. Проте щомісяця, починаючи з лютого, упевненості в заявах президента ставало дедалі менше.

Зрештою 9 вересня, коли стало відомо про переконання Трампа в небезпечності коронавірусу на самому початку пандемії, він зізнався, що применшував загрози через любов до країни.

«Як палкий вболівальник за нашу країну — а я дуже люблю нашу країну — я не хотів, щоб люди злякалися, не хотів сіяти паніку і, звичайно ж, не хочу вести цю країну або світ до божевілля. Ми хочемо показати впевненість, силу, лідерство… Не можна показувати паніку, інакше будуть проблеми, більше за ті, що колись були», — прокоментував президент свою розмову з Вудвардом у лютому.

Експерти з охорони здоров’я критикували політику Трампа щодо коронавірусу, оскільки з його слів та дій випливало, що загрози немає. Зараз у США найбільше хворих і померлих, ніж у будь-якій країні світу.