Трамп для профілактики коронавірусу приймає препарат від малярії. Медики вважають, що це шкодить серцю, печінці та глузду

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп для профілактики коронавірусу приймає препарат від малярії. Медики вважають, що це шкодить серцю, печінці та глузду

Alex Wong / Getty Images

Президент США Дональд Трамп заявив, що вживає для профілактики коронавірусної інфекції ліки від малярії та вовчака — гідроксихлорохін. За даними медичних установ США, це може бути небезпечним.

Про це повідомляє BBC.

Про вживання гідроксихлорохіну Трамп розповів журналістам на зустрічі у Білому домі. Наразі не існує підтверджень, що засіб може побороти коронавірус, проте є побоювання, що він може викликати проблеми.

«Я приймаю його приблизно півтора тижня, і я досі тут, я досі тут… Ви будете здивовані, скільки людей його приймають», — сказав Трамп.

На запитання журналістів, які в президента є докази ефективності гідроксихлорохіну, той відповів, що має «багато позитивних відгуків» про нього.

Лікар Білого дому Шон Конлі заявив, що в Трампа «добре здоров’я» і «відсутні симптоми», а гідроксихлорохін вони вирішили вживати через його ймовірну користь, що переважає ризики. Також для захисту від коронавірусу Трампу давали антибіотик азітроміцин.

Щодо можливих негативних наслідків від вживання гідроксихлорохіну президент заявив, що такі «ненаукові звіти» пишуть лише «люди, які не є великими шанувальниками Трампа».

Управління продовольства і медикаментів США минулого місяця випустило порадник, в якому йшлося, що гідроксихлорохін «не проявив безпечності та ефективності». Він може викликати серйозні проблеми з ритмом серця у хворих на коронавірус, суїцідальні думки та розлад печінки. Клінічні випробування препарату ще не завершили.

За даними Центра з контролю і профілактики захворювань, підтверджених ліків для профілактики коронавірусу не існує.

  • Американська біотехнологічна компанія Moderna оголосила про успішне завершення першої фазі випробування вакцини від коронавірусу на людях.
  • Ізраїльську вакцину проти коронавірусу успішно випробували на гризунах. Вона може бути готова протягом року.
  • Вакцина від коронавірусу може бути схвалена для застосування приблизно через рік. Оптимістичний прогноз оголосило Європейське агентство з лікарських засобів Євросоюзу.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я досліджує перспективні методи протидії коронавірусу, які полегшують перебіг хвороби та скорочують її тривалість, але ліків проти інфекції досі не існує.
  • У Гонконгу успішно вилікували коронавірус препаратами проти ВІЛ.
  • У США для лікування коронавірусу схвалили препарат «Ремдесивір». Його внесли в протокол і в Україні.