Дослідження: Якби адміністрація Трампа перейняла канадську модель боротьби з коронавірусом, померлих у США було б вдвічі менше

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дослідження: Якби адміністрація Трампа перейняла канадську модель боротьби з коронавірусом, померлих у США було б вдвічі менше

tiburi / Pixabay

Відповідь на пандемію коронавірусу у США стала питанням партійної приналежності, а відмова від запровадження успішних стратегій інших країн призвели до сотні тисяч смертельних випадків, яких можна було уникнути. Такого висновку дійшли науковці Колумбійського університету в новому дослідженні.

На сьогодні у США нараховується понад 8,3 мільйона випадків коронавірусу, 222 тисячі людей померли від ускладнень хвороби, що робить країну першою у світі за рівнем поширення хвороби та смертності від неї.

Учені зазначають, що якби уряд наслідував канадську політику боротьби з коронавірусом, кількість смертельних випадків знизилася б до 85 тисяч і життя щонайменше 130 тисяч громадян були б врятовані.

У разі наслідування німецької стратегії можна було б уникнути майже 180 тисяч смертей — загальна кількість летальних випадків становила б 38 тисяч. Підхід Південної Кореї дозволив би уникнути 215 тисяч смертей — загалом у США б від коронавірусу померли 2,7 тисячі хворих.

Дослідники додають, що жодна з можливих стратегій не є ідеальною, а такі фактори, як демографічна ситуація і доступ до якісної медицини, могли б суттєво вплинути на результат. Проте навіть за найприскіпливішими підрахунками, альтернативна відповідь на пандемію у США врятувала б 130 тисяч життів.

Наприклад, у Канаді, на відміну від США, реакція уряду не була побудована на партійній приналежності, натомість була досягнута міжпартійна згода щодо необхідності боротьби з коронавірусом. Зокрема, питання про соціальну дистанцію не викликало бурхливого невдоволення.

«На жаль, адміністрація Трампа продемонструвала ворожість до більшості важливих вказівок і рекомендацій, викладених власними органами охорони здоров’я, при цьому президент часом вводив громадськість в оману щодо серйозності загрози, «применшуючи» масштаби кризи, і виступав за недоведені або небезпечні методи лікування», — йдеться в дослідженні.

Замість того щоб представляти чесну інформацію про пандемію та застосовувати найбільш ефективні методи боротьби з нею, рекомендовані Центром з контролю та профілактики захворювань, адміністрація Трампа активно висміювала навіть базові рекомендації на кшталт використання масок і соціальної дистанції, а також підривала довіру до федеральних органів охорони здоров’я.

При цьому багато зусиль Білий дом витратив на те, щоб засудити Китай та Всесвітню організацію охорони здоров’я як джерела всесвітньої кризи.