Дослідження: Смертність від коронавірусу знизилася втричі та склала менш ніж 8%, але це все одно високий ризик

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дослідження: Смертність від коронавірусу знизилася втричі та склала менш ніж 8%, але це все одно високий ризик

leo2014 / Pixabay

У світі спостерігається стрімке падіння смертності від коронавірусу, що свідчить про збільшення шансів на виживання для пацієнтів серед усіх вікових груп. При цьому дієвих ліків від коронавірусу досі немає.

Про це йдеться у двох нових дослідженнях, повідомляє NPR.

Перше дослідження, присвячене системі охорони здоров’я в США, виявило зниження смертності на 18% від початку пандемії. Відповідно до даних науковців, спершу шанси пацієнтів померти від ускладнень коронавірусу становили 25,6%, а зараз вони знизилися до 7,6%.

«Ми виявили, що рівень смертності суттєво знизився», — сказала співавторка дослідження Леора Горовіц зі Школи медицини Нью-Йоркоського університету, яка вивчала стан тисяч пацієнтів з березня по серпень.

Попри загальне зниження смертності, 7,6% до сих пір є високим ризиком порівняно з іншими хворобами — зокрема з грипом, а ускладнення можуть тривати кілька місяців і навіть довше.

Зазначається, що скорочення смертельних випадків коронавірусу стосується як молоді, яка має менше супутніх захворювань, так і людей похилого віку. Повна версія дослідження скоро вийде в Journal of Hospital Medicine.

Друге дослідження, в якому було проаналізовано 21 тис. випадків у Англії, також демонструє суттєве скорочення смертності для всіх вікових груп — приблизно на 20% з початку пандемії.

«Я б сказав, що це краща сторона того, що було доволі важким часом для багатьох людей... Очевидно, щось сталося, що зменшило ризики людей», — сказав автор дослідження Білял Матін з Інституту Алана Тьюрінга.

Результати невдовзі з’являться в журналі Critical Care Medicine.

Лікарі з усіх країн світу заявляють про велику роботу щодо боротьби з коронавірусом та покращення лікування. Ще півроку тому медики експерементували з різними методами, а зараз лікування інфекції стало щоденною рутиною, яка увійшла в ритм.

За даними Горовіц та Матіна окрім покращення лікування в падінні смертності також відіграють свою роль фактори, непідконтрольні медикам — зокрема це носіння масок, що знижує «дозу» вірусу та полегшує перебіг хвороби в багатьох пацієнтів.

Іншим фактором є неповна завантаженість лікарень — за висновками Матіна, переповнені лікарні в першу чергу б’ють по медиках, яким не вистачає сил і уваги.