Дослідження: Коронавірус може жити на поверхнях до 28 днів. Але лише у темряві та лабораторних умовах

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Дослідження: Коронавірус може жити на поверхнях до 28 днів. Але лише у темряві та лабораторних умовах

Thana Prasongsin / Getty Images

Група учених з Австралії провела дослідження нового коронавірусу і з’ясувала, що він може жити на різних поверхнях до 28 днів.

Про це пише BBC.

У лабораторних умовах та у темряві він зберігався на таких поверхнях як скло (екрани телефонів) чи паперових банкнотах. Раніше вважалося, що вірус може жити протягом кількох днів і сягати аж шести днів, якщо потрапить на нержавіючу сталь.

Дослідники створили для вірусу ідеальні умови: повністю вимкнули світло, адже ультрафіолет впливає на вірус, та забезпечили температуру в 20 градусів за Цельсієм. Однак у реальному житті таке майже неможливо. За вищих температур вірус починає руйнуватися — він жив лише 24-48 годин.

Водночас колишній директор Центру застуди у Кардіффському університеті, професор Рон Еклз розкритикував дослідження. На його думку, воно лише поширює «непотрібний страх у суспільства».

«Віруси поширюються на поверхні через слиз при кашлі, чханні і брудні пальці, і в цьому дослідженні свіжий людський слиз не використовувався як засіб поширення вірусу. Свіжий слиз — вороже середовище для вірусів, оскільки він містить багато білих клітин, які виробляють ферменти для знищення вірусів, а також можуть містити антитіла та інші хімічні речовини для нейтралізації вірусів», — пояснив він.

  • Обрій потенційних засобів від коронавірусу поступово розширюється — у вересні кілька компаній анонсували завершення тестувань препаратів, які демонструють успішні результати, а нове дослідження говорить про потенціал засобів від ревматоїдного артриту.
  • Дослідники з Національної лабораторії Оук-Ридж у США проаналізували зразки рідини з легенів багатьох хворих на коронавірус і за допомогою суперкомп’ютера встановили, що в найбільш тяжких випадках у крові людей підвищується рівень брадикініну — речовини, що знижує кров’яний тиск, викликає біль та звуження легенів.