Нові способи лікування коронавірусу: препарати на основі антитіл, стероїди та засоби проти артриту

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Нові способи лікування коронавірусу: препарати на основі антитіл, стероїди та засоби проти артриту

Pixabay

Обрій потенційних засобів від коронавірусу поступово розширюється — у вересні кілька компаній анонсували завершення тестувань препаратів, які демонструють успішні результати, а нове дослідження говорить про потенціал засобів від ревматоїдного артриту.

Про це повідомляє Business Insider.

Ще в березні більшість лікарів світу не знали, що робити з важкими випадками коронавірусу — пацієнтам з ускладненим диханням і ураженням органів здебільшого облаштовували зручні умови та чекали, коли вони одужають або помруть.

Відтоді підтвердили ефективність кількох способів лікування для найбільш складних випадків. Зокрема, стероїд дексаметазон і ремдесивір, свого часу розроблений для лікування вірусу Ебола, а також переливання крові пацієнтів, які вже одужали.

Цього місяця з’явились ще кілька засобів, які демонструють позитивний результат. Це нові ліки на основі антитіл і засоби для лікування ревматоїдного артриту.

Ліки на основі антитіл

Американська фармацевтична компанія Eli Lilly стверджує, що їхній новий препарат LY-CoV555 може знизити рівень госпіталізації хворих на коронавірус. Ліки, розроблені на основі антитіл, почали тестувати ще в червні серед пацієнтів із важким і середнім перебігом хвороби.

Минулого тижня компанія заявила, що серед кількох сотень пацієнтів, яким давали препарат, лише 1,7% потребували госпіталізації (серед тих, кому давали плацебо, — 6%). За даними Eli Lilly, нові ліки зменшують необхідність госпіталізації на 72% і знижують вірусне навантаження за 11 днів.

Проте ці дані ще слід перевірити — ліки досі перебувають на другому етапі випробувань.

Інша американська компанія, Regeneron, влітку розпочала випробування препарату REGN-COV2 — «коктейлю» з двох типів антитіл. Дані планують оприлюднити наприкінця вересня, проте наявні результати вже свідчать про те, що ліки цілком безпечні та навіть здатні лікувати від коронавірусу тварин.

Ліки для того, щоб обійтися без апарату ШВЛ

Швейцарська фармацевтична компанія Roche розробила протизапальний препарат Actemra, що не знижує смертність від коронавірусу, проте може знизити необхідність підключення до апарату штучної вентиляції легенів. У липні закінчився третій етап випробувань ліків.

Дослідження компанії говорить про те, що протягом 28 днів хвороби лише 12% серед тих, кому давали препарат, потребували підключення до ШВЛ (19% серед тих, кому давали плацебо). Масштаби випробувань роблять Actemra першим серед усіх протикоронавірусних препаратів, що пройшов глобальне дослідження на добровольцях з різних етнічних і расових груп.

Ліки від артриту

Ще одне дослідження вже згаданої компанії Eli Lilly стосується баріцитинібу, також відомого під комерційною назвою Olumiant, який використовують для лікування ревматоїдного артриту. У комбінації з ремдесивіром він продемонстрував позитивні результати на ранніх етапах дослідження.

Третій етап випробувань комбінації з двох препаратів розпочався ще у травні, а вже минулого тижня компанія заявила, що вона скорочує процес одужання на одну добу в порівнянні з самим лише ремдесивіром.

Стероїди

Масштабне британське дослідження виявило в червні, що стероїд дексаметазон знижує смертність пацієнтів під ШВЛ на третину і на одну пʼяту серед тих, хто потребує додаткового кисню. Ще одне бразильське дослідження виявило, що дексаметазон скорочує час перебування під ШВЛ на кілька діб.

Наразі робоча група ВООЗ аналізує сім досліджень кортикостероїдів, в яких брали участь понад 1,7 тисячі критично хворих на коронавірус. Одним давали дексаметазон, іншим гідрокортизон або метилпреднізолон.

Тестування демонструють зниження смертності серед тих, хто отримав стероїди. Це змусило ВООЗ рекомендувати стероїдні препарати.

  • Дослідники з Національної лабораторії Оук-Ридж у США проаналізували зразки рідини з легенів багатьох хворих на коронавірус і за допомогою суперкомп’ютера встановили, що в найбільш тяжких випадках у крові людей підвищується рівень брадикініну — речовини, що знижує кров’яний тиск, викликає біль і звуження легенів.
  • Нове дослідження виявило, що вірус може залишатися в тілі людини значно довше, ніж вважали раніше. Пацієнти можуть потребувати близько місяця самоізоляції, перш ніж повертатися до роботи чи навчання, оскільки один з п’яти негативних результатів тесту на коронавірус виявляється помилковим.
  • Упродовж пандемії коронавірусу президент США Дональд Трамп публічно применшував небезпеку інфекції та говорив, що він не страшніший за звичайний грип. При цьому ще в лютому, коли поширення хвороби тільки набирало обертів, американський лідер запевнив одного з найвідоміших журналістів-розслідувачів країни, що вірус справді небезпечний.