Суперкомп’ютер допоміг зрозуміти причину багатьох симптомів коронавірусу. Нова теорія схиляє до думки, що це судинна хвороба

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Суперкомп’ютер допоміг зрозуміти причину багатьох симптомів коронавірусу. Нова теорія схиляє до думки, що це судинна хвороба

BSIP / Contributor

Дослідники з Національної лабораторії Оук-Ридж у США проаналізували зразки рідини з легенів багатьох хворих на коронавірус і за допомогою суперкомп’ютера встановили, що в найбільш тяжких випадках у крові людей підвищується рівень брадикініну — речовини, що знижує кров’яний тиск, викликає біль та звуження легенів.

Результати дослідження, опублікованого в науковому журналі eLife, можуть пояснити походження багатьох симптомів у хворих на коронавірус — зокрема серцеві, шлунко-кишкові та неврологічні.

За допомогою надшвидких суперкомп’ютерів вчені проаналізували зразки легеневої рідини пацієнтів з важким перебігом хвороби з китайського Уханю. Дослідники виявили, що в цих пацієнтів був надмірний рівень брадикініну. «Брадикініновий шторм» призводив до ураження головних систем організму.

Як зазначає Business Insider, висновки підкріплюють одну з теорій, яка розглядає коронавірус скоріше як судинну хворобу, ніж респіраторну. Наразі відомо, що інфекція може призвести до згущення крові, пошкодження капілярів та запалення судин — це підвищує ризик хворих пережити серцевий напад або інсульт.

Вченим також було відомо, що коронавірус проникає в клітини за допомогою одного з білків через верхні дихальні шляхи, а потім інфікує внутрішні органи. Але суперкомп’ютер виявив, що експресія цього білка в порівнянні зі здоровими людьми вища в 200 разів. При цьому експресія іншого білка, який разом із попереднім контролює артеріальний тиск, навпаки знижена.

Такий дисбаланс призводить до «перевиробництва» брадикініну, що намагається знизити тиск. Організм не може припинити його виділення, і це призводить до «протікання» судин та потрапляння рідини в легені, що ускладнює дихання. Разом з цим у пацієнтів підвищується виділення гіалуронової кислоти, яка також потрапляє в легені.

Ця теорія добре пояснює широкий спектр симптомів коронавірусу. «Брадикініновий шторм» може призводити до потрапляння рідини також і в мозок, що дає розуміння неврологічних симптомів. Також цей процес може призводити до таких «звичних» симптомів коронавірусу, як біль у м’язах.

Крім цього, нова теорія може пояснити втрату смаку, нюху, сухий кашель і слабкість.