Пандемія призвела до глобального розчарування в урядах. Все більше людей вважають, що бізнес впорається з коронакризою краще

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Пандемія призвела до глобального розчарування в урядах. Все більше людей вважають, що бізнес впорається з коронакризою краще

Ministerio de Defensa del Perú

Пандемія коронавірусу продемонструвала глобальне розчарування в керівництві держав — за даними нового дослідження більшість населення світу вважає, що приватні компанії демонструють кращі результати у вирішенні кризи, ніж національні уряди.

Про це повідомляє Bloomberg.

Понад 70% людства вважає, що їхні держави перебувають у гіршому стані за всю історію. При цьому ⅔ переконані, що їхні політичні лідери не здатні впоратися з коронакризою або взагалі «не дуже занепокоєні тим, що відбувається».

Такі дані демонструє американська неурядова організація Milken Institute та соціологічне агентство Harris Poll. У їхньому дослідженні The Listening Project, над яким працювали з лютого по жовтень цього року, взяли близько 30 тис. людей з 27 країн світу.

«Крім того, що COVID-19 є кризою в системі громадського здоров’я, він також торкнувся багатьох соціально-економічних викликів і державних установ. Можливо, навіть більше за вірус, наша спільна біда це відсутність лідерства, що споглядається на світовій арені», — заявив представник Harris Poll Джон Герзема.

За результатами дослідження, 61% людей по всьому світу вважають, що бізнес відіграє більшу роль у стабілізації кризи, ніж уряди. Респонденти кажуть, що приватні компаній більш успішні у вирішенні соціально-економічних наслідків пандемії, ніж керівництва держав.

При цьому рівень довіри до урядів відрізняється. Наприклад у Китаї, Індії та Малайзії більшість респондентів захищали здатність держави побороти пандемію, в той час як у США в цьому переконана лише третина.

Щонайменше ⅔ усіх опитаних вважають, що економічні наслідки пандемії мають більший згубний вплив на життя, ніж, власне, коронавірус. Близько 69% стурбовані можливістю втратити роботу.

У 2020 році, за даними Світового банку, економіка більшості країн суттєво скоротилася — внаслідок цього вперше за останні 20 років суттєво зросла глобальна бідність. Повне економічне відновлення буде важчим та потребуватиме більше часу, ніж очікувалось, переконані в Світовій організації торгівлі та Міжнародному валютному фонді.

В цей час уряди багатьох держав використовують пандемію коронавірусу в якості прикриття для репресій, приводу для обмеження свободи слова та порушення виборчого процесу. Все це призводить до розвалу демократії та прав людини, вважають в американській правозахисній організації Freedom House.