Лікування коронавірусу штучними антитілами, які отримував Дональд Трамп, може позбавити організм власного імунітету

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Лікування коронавірусу штучними антитілами, які отримував Дональд Трамп, може позбавити організм власного імунітету

Скриншот / CNN

На початку жовтня президент США Дональд Трамп заразився коронавірусом і розпочав інтенсивний курс лікування. Він одужав за тиждень, проте експерти вважають, що ліки, які отримав президент, можуть зробити організм більш вразливим до інфекції, коли їхній ефект спаде.

Про це повідомляє The New York Times.

Попри заяви про імунітет до коронавірусу, який Трамп отримав завдяки лікуванню «коктейлем» з антитіл, його ефект не буде тривалим, оскільки організм президента був позбавлений можливості виробити власних антитіла, зокрема через прийом стероїдних препаратів на ранньому етапі хвороби.

Моноклональні антитіла від компанії Regeneron діятимуть лише протягом кількох тижнів, і без повторної ін’єкції Трамп буде ще більш вразливим до коронавірусу, ніж більшість пацієнтів, які одужали, переконана низка експертів.

«Можливо, він не буде захищений вдруге, особливо тому, що він не виробив власних антитіл», — пояснює імунолог Єльського університету США Акіко Івасакі.

Більшість інфікованих пацієнтів виробляє антитіла до вірусу, які захистять від повторного інфікування. Остаточно незрозуміло, як довго тримається власний імунітет — за різними дослідженнями, ефект може тривати від кількох місяців до одного року.

«Якщо ви отримуєте антитіла на ранніх етапах і перешкоджаєте розвитку інфекції або лікуєте її, то скоріш за все, ви фактично блокуєте вироблення власних антитіл організму», — розповідає Ден Бероу, вірусолог бостонського медичного центру Beth Israel Deaconess, який займався дослідженням препарату компанії Regeneron.

Експерти також зазначають, що такі фактори, як вік, вага та стать Трампа знижують здатність його організму виробляти власні антитіла — отже його імунітет цілком залежатиме від «коктейлю». У Білому домі не коментують, як часто президент приймає штучні антитіла і в якому дозуванні.

Наразі компанія Regeneron має близько 50 тис. готових доз «коктейлю», проте його клінічні дослідження досі не завершені. Вчені не впевнені у безпечності та довгостроковому впливі цього препарату на імунітет.

Зокрема, тестування аналогічного препарату на основі моноклональних антитіл від компанії Eli Lilly було тимчасово зупинене з міркувань безпеки. При цьому AstraZeneca прогнозує, що їхній «коктейль» даватиме імунітет на цілий рік. Наразі препарат проходить клінічні випробування.