Дослідження: Сучасні системи кондиціонування повітря не дають коронавірусу поширюватися в літаку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Дослідження: Сучасні системи кондиціонування повітря не дають коронавірусу поширюватися в літаку

Wikipedia / Alex Beltyukov - RuSpotters Team

Дослідження Міністерства оборони США продемонструвало, що сучасні системи кондиціонування повітря в літаках не дозволяють поширюватися коронавірусу.

Про це пише CNN.

Для досліджень використовувалися літаки Boeing 777-200 і 767-300 з датчиками, що створювали ефект повної завантаженості літака пасажирами. При цьому манекен у захисній масці імітував пасажира, який кашляє, розприскуючи флуоресцентні частинки аерозолю. З їхньою допомогою дослідники зʼясували, що частинки швидко засмоктало в систему вентиляції, і тому малоймовірно, що вони опиняться на прилеглих поверхнях.

Водночас дослідники звернули увагу на ймовірність зараження коронавірусом у місцях, де пасажири можуть знімати маску, наприклад у туалеті.

  • Симуляційні моделі, побудовані японським суперкомпʼютером Fugaku, продемонстрували, як зменшити ризик зараження коронавірусом в поїздах — скоротити кількість пасажирів і відкрити вікна.
  • За даними вчених із Сінгапуру, новий коронавірус SARS-CoV-2 мутував і став більш заразним, активно поширюючись світом і інфікуючи дедалі більше людей. Водночас летальність від викликаної ним коронавірусної хвороби суттєво знизилася.