Японський суперкомп’ютер вирахував заходи безпеки для поїздів, з огляду поширення коронавірусу через повітря

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Японський суперкомп’ютер вирахував заходи безпеки для поїздів, з огляду поширення коронавірусу через повітря

Nishitoko / Wikipedia

Симуляційні моделі, побудовані японським суперкомп’ютером Fugaku, продемонстрували менший ризик зараження коронавірусом у поїздах, якщо зменшити кількість пасажирів і відкрити вікна. Дослідження провели після старту публічної дискусії стосовно можливості зараження інфекцією через повітря.

Про це повідомляє Reuters.

Згідно з новими висновками науковців щодо повітряних шляхів зараження коронавірусом, необхідно покращити заходи з вентиляції приміщень та уникати замкненого простору.

Останні результати дослідження технологічного гіганта Riken за участі суперкомп’ютера Fugaku, з урахуванням можливості повітряного поширення коронавірусу, дали певні висновки щодо зниження ризиків у громадських місцях.

Для прикладу, відкриті вікна у поїздах знижують можливість інфікування пасажирів у 2-3 рази. Але для досягнення адекватного провітрювання необхідно збільшити відстань між пасажирами, тобто, зменшити саму кількість пасажирів у поїздах.

Для офісів, навчальних закладів та лікарень інша рекомендація для зниження ризику інфікування — встановлення перегородок між робочими/навчальними місцями та щільних штор до самої стелі між хворими.