Найпотужнішим у світі визнали суперкомпʼютер з Японії. Він бореться з коронавірусом

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Найпотужнішим у світі визнали суперкомпʼютер з Японії. Він бореться з коронавірусом

RIKEN

Японський суперкомп’ютер Fugaku, який вважається одним з найпотужніших у світі, відтіснив американських і китайських виробників і працює над пошуками способів лікування коронавірусу.

Про це повідомляє BBC.

Японський Fugaku здійснює у 2,8 раза більше обчислювальних операцій за секунду, ніж суперкомп’ютер із США Summit від IBM, який в тисячу разів швидший за звичайний комп’ютер, і був лідером рейтингів останні роки.

Машина розміром з кімнату була розроблена шість років тому японською компанією Fujitsu за підтримки державного Інституту фізико-хімічних досліджень RIKEN. Назва суперкомп’ютера — другий варіант написання назви гори Фудзі.

Fugaku вже допомагав у боротьбі з коронавірусом — суперкомп’ютер вираховував поширення крапель в офісних приміщеннях з різним інтер’єром. Наступного року машина зможе допомогти звузити пошук ефективних способів лікування коронавірусу.

Розробники сподіваються, що передові комп’ютерні технології внесуть найвагоміший внесок у боротьбу з такими суспільними викликами, як пандемія коронавірусу.

За версією рейтингу обчислювальних потужностей Top500, звання найпотужнішого суперкомп’ютера належить Fugaku — японський виробник вперше за останні 11 років випереджає американських і китайських.