Низка світових лідерів не поспішають вітати Байдена з перемогою. Хто вони?

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Низка світових лідерів не поспішають вітати Байдена з перемогою. Хто вони?

Linh Pham / Getty Images

З тієї миті, як Джо Байден вважається обраним президентом США, світові лідери почали вітати його з перемогою, проте далеко не всі. Дехто висловився досить прохолодно, а дехто навіть привітав Дональда Трампа. BBC розповідає про цих лідерів і про те, що їх об’єднує.

Президент Росії

Пресслужба президента російської федерації

У 2016 році Володимир Путін одним із перших привітав з перемогою обраного президента США Дональда Трампа. У 2020 він не надіслав жодної звістки Джо Байдену.

У Кремлі цю мовчанку пояснили невизначеністю результатів через судові позови команди Трампа — вітатимуть тоді, коли переможця визнають остаточно.

Утім, це мовчання можна пояснити й невдоволенням Москви, адже Байден часто критикував її політику та називав Росію найбільшою загрозою для Америки. Трамп критикував Росію і Путіна дуже рідко.

Прем’єр Словенії

European People's Party / Flickr

Глава словенського уряду Янеж Янса відкрито підтримував чинного президента США і навіть привітав його з перемогою минулої п’ятниці, коли результатів ще не було. Після цього він повторював закиди Трампа про фальсифікацію виборів демократами.

«Це досить ясно, що американський народ обрав Дональда Трампа і Майкла Пенса ще на чотири роки… Мої вітання Республіканській партії за сильні результати у США», — написав Янса.

Уже в суботу, коли більшість американських медіа погодилися із попередніми результатами підрахунку голосів, які засвідчують перемогу Байдена, словенський прем’єр виправився і заявив, що стратегічне партнерство зі США не залежить від обраного президента.

Однак Янса ще не привітав Байдена прямо. Лідер праворадикальної, антиіммігрантської Словенської демократичної партії, Янса є союзником ультраконсервативного прем’єра Угорщини Віктора Орбана, який раніше підтримував Трампа. Прикметно, що дружина Трампа Меланія походить зі Словенії.

Інші словенські лідери, зокрема президент Борут Пагор і Орбан, привітали Байдена.

Міністр внутрішніх справ Естонії

ERR / Кен Мюрк

Міністр Март Хельме подав у відставку після того, як підтримав чутки про фальсифікації виборів у США на місцевому радіо. Перед цим він кілька разів звинувачував Байдена в корупції. За словами Хельме, медіа невиправдано зацькували його за підтримку Трампа.

Позицію міністра внутрішніх справ Естонії підтримав і міністр фінансів, який водночас є його сином. Обидва політики є членами праворадикальної Консервативної народної партії. Прем’єр Естонії Юрі Ратас засудив своїх колег по уряду та висловив підтримку Байдену.

Президент Бразилії

Wikimedia Commons

Жаїра Болсонару часто розглядають як союзника Дональда Трампа і навіть називають його «тропічним Трампом», тому відмова вітати Байдена з перемогою виглядає цілком природно.

Нещодавно Болсонару критикував заяви Байдена про те, що Бразилію слід підштовхнути до захисту дощових лісів Амазонії, називаючи їх «згубними та непотрібними».

За даними бразильських медіа, глава держави планує дочекатися кінця судових розглядів щодо фальсифікацій виборів за поданням команди Трампа.

Президент Мексики

Pedro Martin Gonzalez Castillo / Getty Images

Лопес Обрадор — ще один латиноамериканський лідер, який намагався налагодити зв’язки із Трампом, попри напругу у відносинах через його політику проти міграції та планів звести стіну на кордоні між країнами.

Мексиканський президент поставився до коментарів про вибори у США з обережністю та зазначив, що дочекається закінчення судових розглядів скарг щодо фальсифікацій.

«Ми не хочему бути необережними. Ми не хочему діяти легковажно», — сказав Обрадор, підкреслюючи, що його країна мала хороші стосунки з обома кандидатами.

Така позиція викликала критику з боку американських демократів — її назвали «приголомшливим дипломатичним провалом».

Прем’єр Ізраїлю

Wikimedia Commons

Біньямін Нетаньягу — ще один лідер, який не приховував своєї близькості до Трампа. Він все ж привітав обраного президента і віцепрезидента, але звернувся до них, не називаючи посад.

«Я хотів би привітати Джо Байдена та Камалу Гарріс. Уже майже 40 років у мене особисті давні та теплі стосунки з Джо Байденом, і я знаю його як великого друга держави Ізраїль», — сказав прем’єр, уникаючи слів «обраний президент» і «обраний віцепрезидент».

Своє послання Нетаньягу завершив вшануванням Трампа за його дружню до Ізраїлю політику та жорстку позицію щодо Ірану.

Принц Саудівської Аравії

Alberto Pezzali / NurPhoto via Getty Images

Спадкоємець аравійського престолу Мухаммед бін Салман привітав Байдена з перемогою лише в неділю, через добу після новини про його ймовірне обрання. Інші близькосхідні лідери відреагували в суботу.

За свідченням Трампа, він «врятував дупу» бін Салмана, заблокувавши спроби Конгресу США припинити підтримку саудівської монархії після вбивства журналіста Джамаля Хашоггі.

Байден обіцяв переглянути відносини із Саудівською Аравією через це вбивство і втручання у громадянську війну в Ємені.

Президент Китаю

Bloomberg / Contributor / Getty images

Китайський лідер Сі Цзіньпін у 2016 році привітав Трампа вже наступного дня після перемоги. Але цього разу Китай ніяк не відреагував на результати виборів у США.

Сьогодні представник МЗС пригадав у своєму виступі заяву Байдена про перемогу, але підкреслив, що Пекін спостерігатиме за дотриманням «закону та процедур у США».

Очікується, що Байден буде більш виваженим та обережним у відносинах з Китаєм і при цьому зберігатиме жорстку позицію. Трамп неодноразово звинувачував Пекін у поширенні коронавірусу та затіяв із ним торгову війну, піднімаючи мита на китайські товари.

Кім Чен Ин

Pyeongyang Press Corps / Pool / Getty Images

Верховний лідер Північної Кореї досі не відреагував на результати виборів у США, мовчали про це й державні медіа. Але так само Кім Чен Ин не поспішав визнавати перемогу Трампа у 2016 році та згадав про неї лише через два дні після оголошення.

Кім і Трамп мали бурхливі відносини й навіть провели три особисті зустрічі, вирішуючи питання щодо ядерного роззброєння КНДР.

Байден описав Кіма як бандита, з яким він не бажає підтримувати ніяких особистих стосунків. Зі свого боку північнокорейський лідер назвав Байдена «дурнем з низьким інтелектом».