Трамп чемно поспілкувався з президентом Мексики. Раніше він звинувачував цю країну в засланні до США ґвалтівників і наркоторговців

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп чемно поспілкувався з президентом Мексики. Раніше він звинувачував цю країну в засланні до США ґвалтівників і наркоторговців

@WhiteHouse / Twitter

У Вашингтоні вперше зустрілись президенти США та Мексики, які домовились про «взаємну довіру та повагу». На переконання мексиканського лідера Андреса Мануеля Лопеса Обрадора, американський колега зустрів його з «сердечно і поважно». Раніше лідер США Дональд Трамп висловлювався про Мексику вороже і зневажливо.

Про зустріч повідомив президент США у Twitter.

«Відносини США та Мексики ніколи не були ближчими, ніж зараз. Ми плекаємо нашу дружбу, партнерство та взаємодію, взаємну довіру та повагу між собою та між нашими країнами. Ми поважаємо гідність обох націй… ми присяглися продовжувати дружбу між США та Мексикою і прискорювати прогрес заради кращого майбутнього», — заявив Трамп.

Як повідомляє Reuters, за словами Лопеса Обрадора, думка Трампа про Мексику і мексиканців сильно змінилася.

«Відносини з президентом Трампом дуже добрі та, як я сказав учора, він ставиться до нас як до друзів, а не як до далеких сусідів», — сказав мексиканський лідер у виступі на місцевому телебаченні.

У першу президентську кампанію 2016 року правий популіст Трамп називав громадян Мексики ґвалтівниками та наркоторговцями, яких спеціально посилають у США. Він прагнув побудувати на кордоні між країнами стіну, яка припинить потік нелегальних іммігрантів та наркотиків.

За планом Трампа, будівництво мала оплатити Мексика, проте її уряд відмовився від цього.

Лопес Обрадор став президентом наприкінці 2018 року, а його лівонаціоналістична партія «Рух національного відродження» має більшість у нижній палаті Конгресу Мексики. Після обрання Лопеса Обрадора Трамп погрожував Мексиці підвищенням митних зборів, якщо не припиниться потік нелегальних іммігрантів до США.

Неочікувані дружні стосунки обох президентів схвилювали Демократичну партію США, у якій побоюються, що така зміна може переконати американських громадян мексиканського походження голосувати за Трампа.

Критики Трампа у Мексиці сумніваються у щирості його намірів. 70% громадян країни ставляться до нього вороже, але при цьому 59% мексиканців схвалили дії свого президента щодо дружньої зустрічі у Вашингтоні.