Сина президента Бразилії звинувачують у корупції та відмиванні грошей через шоколадну крамницю

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Сина президента Бразилії звинувачують у корупції та відмиванні грошей через шоколадну крамницю

Senado Federal / Flickr

Бразильська прокуратура висунула підозру в корупції та відмиванні грошей сину президента країни — сенатору Флавіу Болсонару. За даними розслідування, яке проводилось два роки, він причетний до популярної серед бразильських політиків форми привласнення бюджетних коштів.

Про це повідомляє Financial Times.

Корупційну схему, в якій підозрюють сина праворадикального президента Жаїра Болсонару, прозвали Rachadinha, що перекладається як «тріщина». Вона полягає в тому, що обраний політик наймає за бюджетний кошт велику кількість помічників, які потім віддають йому свої зарплати.

Слідчі переконані, що за допомогою цієї схеми Флавіу отримав сотні тисяч доларів, які потів відмивав у кілька способів, зокрема — через шоколадну крамницю. Сам сенатор категорично відкидає будь-які звинувачення як бездоказові та називає їх «погано розіграною та злою казкою».

Наразі суд Ріо має вирішити, чи приймати ці підозри, але в будь-якому випадку розвиток справи поставить президента Жаїра Болсонару в незручне становище, адже всього кілька тижнів тому він заявляв, що покінчив з корупцією в Бразилії.

Болсонару обрали президентом на тлі гучних корупційних скандалів у 2018 році, але з тих пір він віддалився від боротьби з хабарництвом та розкраданням бюджетних коштів і замість цього почав укладати угоди з парламентським істеблішментом. Це врятувало його від будь-яких ризиків імпічменту та зробило правління стабільним.

Президент істотно підняв свій рейтинг після рішення про грошову допомогу найбіднішим верствам населення на тлі коронавірусної кризи — це може дати йому змогу обратися на другий термін.

«Болсонару більше не потрібно робити вигляд, що його хвилює корупція, оскільки це вже не головна проблема. Він має хороші позиції, щоб гарантувати собі місце для переобрання через два роки. Він просто повинен бути менш корумпованим, ніж його опонент», — цитує видання політолога Карлоса Мело з бразильського університету Insper.