Майже половина бразильців не вважає президента Болсонару винним у загостренні коронакризи. Той закликав протистояти карантину

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Майже половина бразильців не вважає президента Болсонару винним у загостренні коронакризи. Той закликав протистояти карантину

Wikimedia Commons

Майже половина громадян Бразилії, за даними опитування, вважає, що президент Жаїр Болсонару не несе відповідальності за більш ніж 100 тис. померлих від пандемії коронавірусу. Правий політик закликав протистояти карантину, соціальній дистанції, а також звільнив голову Міністерства охорони здоров’я, який з ним не погоджувався.

Про це повідомляє Reuters.

Опитування інституту Datafolha показало, що 47% громадян не пов’язують діяльність президента зі спалахом коронавірусу, який просунув країну на друге місце у світі за рівнем поширеності інфекції. Лише 11% вважають, що Болсонару несе відповідальність за жертви пандемії.

Бразилія йде слідом за США за кількістю інфікованих та померлих. Реакцію президента Болсонару широко критикували експерти в галузі громадського здоров’я.

З одного боку, він просунув використання антималярійного препарату «Гідроксихлорохін», який вживав його американський колега Дональд Трамп, хоча ефективність цих ліків проти коронавірусної хвороби не доведена. З іншого боку, Болсонару демонстрував байдужість щодо жертв інфекції та закликав протистояти федеральним карантинним заходам.

При цьому рейтинг бразильського президента продовжує зростати. Згідно з останнім опитуванням, його підтримує до 37% громадян у порівнянні з 32% у червні. Експерти пояснюють це підвищенням виплат громадянам з низькими доходами та неофіційно влаштованим робітникам.

Болсонару та кілька членів його родини вже перехворіли на коронавірус, а бабуся його дружини нещодавно померла від ускладнень інфекції.

Наразі в Бразилії зафіксовано понад 3 млн випадків коронавірусу та більш ніж 100 тис. померлих.