Президент Бразилії урізав «коронавірусну» допомогу корінним народам. Вони живуть у резерваціях, без доступу до медицини

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Президент Бразилії урізав «коронавірусну» допомогу корінним народам. Вони живуть у резерваціях, без доступу до медицини

Pikist

Президент Бразилії Жаїр Болсонару наклав вето на положення закону, що зобов’язує федеральний уряд країни надати допомогу в боротьбі з коронавірусом представникам корінних народів, які проживають у віддалених регіонах. При цьому після тривалого нехтування заходами безпеки Болсонару сам захворів на коронавірус, який раніше називав «легким грипом».

Про це повідомляє Reuters.

Офіс президента заявив, що положення закону про допомогу корінним народам, ухваленого Конгресом, протистоять «суспільному інтересу» і «суперечать конституції», оскільки створюють федеральному уряду додаткові витрати і не дають прибутку.

Корінне населення Бразилії, що становить близько 850 тисяч осіб, більш вразливе перед коронавірусом, оскільки живе переважно у віддалених регіонах, без належного доступу до закладів охорони здоров’я та послуговується звичним комунальним стилем життя, несумісним з правилами соціального дистанціювання.

Болсонару заветував 16 положень закону, призначеного допомогти корінному населенню в боротьбі з коронавірусною загрозою. Вони стосуються надання питної води, дезінфектантів і гарантованих місць у лікарнях. При цьому чинними залишаються положення про належне тестування, послуги швидкої допомоги та надання медичного обладнання.

Президент також ветував фінансування кампанії з надання адекватної інформації про коронавірус і заходи безпеки корінним громадам, які переважно не мають доступу до інтернету.

На переконання Соціально-екологічного інституту, що відстоює права корінного населення країни, вето Болсонару скасовує необхідний мінімум для виживання громад.

«Вето показує, що план президента — це відсутність плану», — йдеться в заяві, якою Інститут закликає Конгрес скасувати вето, що можливо за наявності більшості голосів.

У своїй передвиборчій кампанії Болсонару заприсягся не давати землю резерваціям корінних народів. Він прагнув асимілювати їх шляхом залучення до комерційного землеробства та видобутку корисних копалин, що «виведе їх з бідності».