Ізраїль помирився зі ще однією арабською державою — Суданом

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Ізраїль помирився зі ще однією арабською державою — Суданом

@HSajwanization / Twitter

Ізраїль та Судан домовилися про кроки для нормалізації взаємин в угоді, яку допомогли укласти США. Останні два місяці стараннями Дональда Трампа вже третя арабська держава відкинула вороже ставлення до Ізраїлю.

Про це повідомляє Reuters.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу назвав угоду зі своїм колегою Абдаллою Гемдоком «новою ерою» для регіону при тому, що в Палестині такий крок Судану назвали «ударом ножа в спину».

«Лідери домовилися про нормалізацію взаємин між Суданом та Ізраїлем для закінчення войовничих стосунків між державами», — йдеться в угоді, яку «закріпив» у телефонній розмові Дональд Трамп.

Ізраїль планує будувати торгово-економічні зв’язки з арабською країною, що лежить на південь від Єгипту. Пізніше уряди встановлять формальні дипломатичні взємини.

Трамп похизувався своєю роллю в досягненні порозуміння між двома донедавна ворогуючими країнами перед Нетяньягу, запитуючи в того, чи зміг би такого добитися його опонент Байден. Ізраїльський прем’єр відповів, що вдячний за допомогу всім американцям.

Палестинські лідери засудили готовність інших арабських країн до мирного співіснування з Ізраїлем як зраду своєї національної боротьби за незалежність.

Напередодні події уряд Судану погодився виплатити $335 мільйонів американським жертвам терору та їхнім родинам в обмін на виключення зі списку держав — спонсорів тероризму.

Білий дім включив Судан у список держав — спонсорів тероризму в 1993 році. Попри деякі зусилля уряду в боротьбі з тероризмом і співпрацю зі США, низка терористичних груп продовжує діяти на території Судану і здійснює теракти як у самому Судані, так і в сусідніх країнах.

Судан співпрацює з Іраном, який також внесений до цього списку, й підтримує палестинське угрупування «Хамас». Існують підозри про причетність суданської влади до втечі з вʼязниці терористів, винних у вбивстві двох американських дипломатів.