«Історична мирна угода»: Ізраїль та ОАЕ домовилися про нормалізацію відносин. Посередником був Трамп

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Ізраїль і Об’єднані Арабські Емірати домовилися про нормалізацію відносин і відновлення співробітництва за всіма галузями, зокрема про встановлення дипломатичних зв’язків.

Про це у своєму Twitter повідомив президент США Дональд Трамп, який виступив посередником в угоді.

«Величезний прорив сьогодні! Історична мирна угода між двома нашими великими друзями — Ізраїлем та Обʼєднаними Арабськими Еміратами!» — написав він.

У Білому домі оприлюднили спільну заяву лідерів трьох держав — Трампа, прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу та кронпринца Абу-Дабі і фактичного лідера ОАЕ, шейха Мухаммеда бін Заїда. Зазначається, що протягом найближчих тижнів ізраїльські та еміратські делегації зустрічатимуться і підпишуть низку угод про співробітництво.

«Внаслідок цього дипломатичного прориву й на прохання президента Трампа, за підтримки Обʼєднаних Арабських Еміратів Ізраїль призупинить проголошення суверенітету над областями, зазначеними в президентському мирному плані, і зосередить свої зусилля на розширенні звʼязків з іншими країнами в арабському і мусульманському світі», — йдеться у заяві.

Сам Нетаньягу вже назвав цю подію «історичним днем». В ОАЕ зазначили, що Ізраїль погодився припинити подальше захоплення палестинських територій.

Чому це важливо?

З часу проголошення незалежності у 1948 році Ізраїль перебуває у стані конфлікту з арабськими країнами, попри фактичне розташування в цьому регіоні. Ситуацію погіршує і боротьба з палестинцями, які є арабами, однак не мають своєї власної держави та територій. Арабські країни вважають Ізраїль загарбником Палестини й агресором, який придушує права палестинців. Кілька разів у ХХ столітті Ізраїль навіть воював із низкою арабських країн.

Від початку 1990-х у зв’язку зі зміною геополітичної ситуації на Близькому Сході деякі арабські країни заговорили про необхідність нормалізації відносин з Ізраїлем, зокрема і про встановлення дипломатичних відносин. Сприяє цьому зближенню і політика Ірану, який прагне поширювати свій вплив на інші держави в регіоні. Тому араби готові співпрацювати з Ізраїлем у боротьбі проти Ірану та неофіційно вже відновлюють співробітництво у різних галузях. Офіційно лише дві країни Ліги арабських держав мають врегульовані відносини з Ізраїлем — Йорданія та Єгипет.

  • Президент Палестини Махмуд Аббас у травні оголосив про рішення розірвати всі угоди з Ізраїлем і США. Причиною стала заява ізраїльської сторони про намір приєднати землі на Західному березі річки Йордан на користь єврейських поселень.
  • Державний секретар США Майкл Помпео у листопаді 2019 року заявив, що Штати більше не вважають ізраїльські поселення на Західному березі Йордану такими, що порушують міжнародне право. У минулому Сполучені Штати керувалися юридичним висновком Державного департаменту від 1978 року (відомий також як Меморандум Гансела, за прізвищем автора — юридичного радника Державного департаменту Герберта Гансела). Згідно з ним, цивільні поселення на окупованих територіях є «несумісними з міжнародним правом».