США більше не вважають поселення Ізраїля на Західному березі Йордану незаконними. Останні 40 років Штати заявляли протилежне

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Державний секретар США Майкл Помпео заявив, що Штати більше не вважають ізраїльські поселення на Західному березі Йордану такими, що порушують міжнародне право, повідомляє CNN.

«Після ретельного вивчення всіх сторін правових суперечок нинішня адміністрація погоджується з президентом Рейганом: створення ізраїльських поселень на Західному березі не суперечить міжнародному праву», — сказав Помпео.

Він додав, що така позиція «ґрунтується на унікальних фактах, історії та обставинах, які виникли після створення цивільних поселень на Західному березі».

Адміністрація спочатку планувала оголосити про свою позицію ще минулого тижня, але відклала це через обмін ракетними ударами між палестинськими бойовиками та ізраїльськими військовими.

Як відомо, у минулому Сполучені Штати керувалися юридичним висновком Державного департаменту від 1978 року (відомий також як меморандум Гансела за прізвищем автора — юридичного радника Державного департаменту Герберта Гансела). Згідно з ним, цивільні поселення на окупованих територіях є «несумісними з міжнародним правом».