Трамп вилучить Судан зі списку країн, що фінансують тероризм. Уряд погодився виплатити американцям компенсації

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Трамп вилучить Судан зі списку країн, що фінансують тероризм. Уряд погодився виплатити американцям компенсації

Chip Somodevilla/Getty Images

Новий уряд Судану погодився виплатити $335 мільйонів американським жертвам терору та їхнім родинам. Про це у Twitter повідомив президент США Дональд Трамп.

Після виплат Трамп вилучить Судан зі списку держав-спонсорів тероризму.

Премʼєр-міністр Судану Абдалла Хамдок подякував Трампу і сказав, що його країна з нетерпінням чекає, коли президент США повідомить Конгрес про рішення, «яке занадто дорого обійшлося Судану».

«Оскільки ми збираємося позбутися найбільш важкої спадщини попереднього, вже неіснуючого режиму Судану, я повинен повторити, що ми миролюбні люди і ніколи не підтримували тероризм», — зазначив Хамдок.

Держави-спонсори тероризму — країни, які, згідно з офіційною позицією державного департаменту США, підтримують акти міжнародного тероризму. Внессення до списку цих країн означає жорсткі економічні й політичні санкції з боку США.

  • 12 серпня 1993 року Білий дім включив Судан у список держав-спонсорів тероризму. Попри деякі зусилля уряду в боротьбі з тероризмом і співпрацю зі США, низка терористичних груп продовжує діяти на території Судану і здійснює теракти як у самому Судані, так і в сусідніх країнах. Судан співпрацює c Іраном, який також внесений до цього списку, й підтримує палестинське угрупування «Хамас». Існують підозри про причетність суданської влади до втечі з вʼязниці терористів, винних у вбивстві двох американських дипломатів.
  • Окрім Судану, у цьому списку Сирія, Ірак, Лівія та Південний Ємен.