«Я врятував його дупу»: Трамп похвалився, що допоміг саудівському принцу уникнути відповідальності за вбивство журналіста Хашоггі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Я врятував його дупу»: Трамп похвалився, що допоміг саудівському принцу уникнути відповідальності за вбивство журналіста Хашоггі

Alberto Pezzali / NurPhoto via Getty Images

Президент США хвалився, що захистив принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана після вбивства журналіста Джамаля Хашоггі, який працював у США та критикував королівську сім’ю. Цитати Дональда Трампа про заходи з порятунку спадкоємця саудівського престолу наводить у своїй книзі розслідувач Вотергейтського скандалу Боб Вудвард.

Про це повідомляє Business Insider.

Хашоггі, який працював у The Washington Post, задушили та розчленували в консульстві Саудівської Аравії у столиці Туреччини. За інформацією ЦРУ, вбивство замовив принц, який де-факто керує країною.

Книга Вудварда «Лють», яка вийде в продаж наступного тижня, наводить цитати Трампа про допомогу принцу уникнути наслідків вбивства журналіста, критичного до саудівської монархії.

Як пише Вудвард, Трамп зателефонував йому 22 січня цього року. В ході розмови заслужений американський розслідувач розпитував президента щодо вбивства Хашоггі, але той намагався змінити тему.

Врешті Трамп зізнався, що саме він врятував майбутнього правителя дружньої до США Саудівської Аравії від гніву Конгресу, який вирішив припинити підтримку монархії.

«Я врятував його дупу. Я спромігся змусити Конгрес залишити його в спокої. Я зміг переконати їх зупинитися», — цитує Вудвард президента.

Трамп пояснив допомогу принцу бін Салману тим, що Саудівська Аравія витрачає мільярди доларів на військову техніку з США, але відмовився говорити, чи вірить у невинуватість спадкоємця престолу особисто.

«Вони витратили $400 мільярдів за досить короткий час. Ти знаєш, вони ж з Близького Сходу. Ти знаєш, вони круті. Тому що в них релігійні пам’ятники, ти знаєш, вони мають справжню владу. У них є нафта», — передає журналіст слова Трампа.

Білий дім відмовився від коментарів. Ще місяць тому президент назвав книгу, що готувалася до випуску, брехнею, а вчора на пресконференції сказав журналістам, що вони мають «самі розібратися» у тому, що означають наведені Вудвардом цитати.

Після інциденту з вбивством Хашоггі президент США кілька разів блокував ініціативи Конгресу щодо розриву зв’язків із Саудівською Аравією.

Торік він ветував законопроєкт щодо припинення підтримки цієї держави у військових операціях в Ємені, що призвели до гуманітарної кризи. Зокрема саудівські сили відповідальні за вбивство мирних мешканців американськими бомбами.

Крім цього, Трамп розпорядився продати саудитам зброю в обхід Конгресу, після чого заветував кілька спроб законотворців заблокувати ці поставки.

Пізніше президент проігнорував пакт про контроль над озброєнням і продав близькосхідній монархії партію бойових безпілотників, що викликало обурення з боку як демократів, так і республіканців.

  • Колумніст The Washington Post Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня 2018 року, після того як зайшов до генконсульства Саудівської Аравії у Стамбулі. У прокуратурі міста заявили, що журналіста задушили, щойно він увійшов до будівлі, після чого його тіло розчленували та знищили.
  • The Washington Post писала, що, за інформацією ЦРУ, наказ про вбивство Хашоггі віддав спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман аль-Сауд.
  • Наприкінці грудня минулого року прокуратура Саудівської Аравії оголосила, що 5 осіб засудили до смертної кари за вбивство Хашоггі. Пізніше вироки змінили на увʼязнення.