Суд у Саудівській Аравії скасував смертні вироки для засуджених за вбивство журналіста Хашоггі. Натомість їм дали по 20 років в’язниці

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Суд у Саудівській Аравії скасував смертні вироки для засуджених за вбивство журналіста Хашоггі. Натомість їм дали по 20 років в’язниці

Chris McGrath / Getty Images

Суд у Саудівській Аравії переглянув смертні вироки для п’яти засуджених за вбивство журналіста Джамаля Хашоггі. Покарання їм замінили на 20-річний термін позбавлення волі.

Про це повідомляє Al Jazeera.

Також одного причетного до вбивства засудили до 10 років ув’язнення, а ще двох — до 7 років. Ані імен, ані посад засуджених не розголошується.

Сам судовий процес критикували міжнародні організації та правозахисники за те, що перед судом не постав жоден із високопосадовців, а також не було встановлено замовника вбивства. Водночас син Хашоггі у травні 2020 року заявив, що пробачив убивць батька.

«Мені здається, що весь вирок був сфальсифікований. Згідно з правовою практикою Саудівської Аравії, сімʼя має право помʼякшити будь-який вирок, і сімʼя зробила таку заяву — швидше за все, під примусом. Я не думаю, що це було зроблено вільно, знаючи сімʼю», — заявив друг родини Хашоггі Халіл Джахшан.

  • Колумніст The Washington Post Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня 2018 року, після того як зайшов до генконсульства Саудівської Аравії у Стамбулі. У прокуратурі міста заявили, що журналіста задушили, щойно він увійшов до будівлі, після чого його тіло розчленували та знищили.
  • The Washington Post писала, що, за інформацією ЦРУ, наказ про вбивство Хашоггі віддав спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман аль-Сауд.
  • Наприкінці грудня минулого року прокуратура Саудівської Аравії оголосила, що 5 осіб засудили до смертної кари за вбивство Хашоггі.