ДБР відкрило декілька проваджень у «справі вагнерівців». Генпрокурор Венедіктова запевняє, що про спецоперацію їй невідомо

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
ДБР відкрило декілька проваджень у «справі вагнерівців». Генпрокурор Венедіктова запевняє, що про спецоперацію їй невідомо

Кузьмін Олександр / УНІАН

Державне бюро розслідувань відкрило декілька кримінальних проваджень за заявами про зрив спецоперації щодо затримання найманців «ПВК Вагнера».

Про це заявила генеральний прокурор Ірина Венедіктова в інтервʼю Савіку Шустеру.

«Мені особисто невідомо, що така спецоперація готувалася. Але одразу, тільки-но інформація зʼявилася у ЗМІ, у Державному бюро розслідувань уже було зареєстровано кримінальне провадження і вже слідство ведеться», — сказала вона.

За словами Венедіктової, ДБР розслідує у «справі вагнерівців» не одне кримінальне провадження.

«Тому ті люди, які вважають себе цінними свідками і можуть щось повідомити слідству додатково, думаю, що органи досудового слідства мусять їх допитати. Говорити натяками про державні позиції, мені здається, що... Якщо є інформація, треба прийти і повідомити її», — додала генпрокурор.

Також Венедіктова запевнила, що українська сторона діяла чітко в рамках закону в історії із затриманням у Білорусі 33 членів «ПВК Вагнер».

«Коли почали розвиватися ці події, було зрозуміло, що це знову ж таки випадок, коли Україну намагаються втягнути, і цей випадок може стати таким негативним прикладом, тому треба бути обережними. Ми діяли чітко в рамках закону. Ми, звичайно, відправили клопотання про видачу, тому що ми вважаємо, що це злочинці, які воювали проти України», — наголосила очільниця Генпрокуратури.

Окремо Венедіктова прокоментувала заяви колишнього керівника Офісу президента Андрія Богдана та ексгенпрокурора Юрія Луценка про зрив спецоперації щодо «вагнерівців».

«Якщо це робиться не для хайпу, то вони мають прийти і повідомити всю відому їм інформацію. ДБР реально має допитати, і якщо є склад злочину або зʼявляться нові заяви про злочин, їх треба розслідувати. Якщо Андрій Йосипович такі речі заявляє, він чудово розуміє, які наслідки це може спричинити. Ми, як прокуратура і як орган досудового слідства, свою роботу зробимо. Нічого не будемо замовчувати. Нікого покривати ми не збираємось», — резюмувала вона.