Ексгенпрокурор Луценко і колишній секретар РНБО Турчинов показали документи на підтвердження зриву операції з «вагнерівцями»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Ексгенпрокурор Луценко і колишній секретар РНБО Турчинов показали документи на підтвердження зриву операції з «вагнерівцями»

Косарєв Олександр / УНІАН

Спецоперація українських спецслужб щодо затримання найманців «ПВК Вагнера» готувалася протягом останніх двох років і була зірвана після наради в Офісі президента.

Про це заявив колишній генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу 10 вересня.

«Ідеться про роботу 2019 і 2020 років, а останні документи — буквально 10, п’ять і навіть один день до зливу операції», — наголосив він, уточнивши, що всі документи датовані 17, 20, 23, 24 липня поточного року.

Після цього Луценко зачитав документи на підтвердження своїх слів, а також показав копії білетів із Москви до Мінська для 26 «вагнерівців», датованих 24 липня, і з Мінська до Стамбулу — 25 липня.

«Коли виліт до Стамбулу перенесли на 30 число, як кажуть, за наслідками наради в Адміністрації президента, 29 липня, у ніч на початок імовірної операції слідчий СБУ і прокурори ГПУ підготували на всіх 26 осіб підозри, вони підписані. Це готовий документ про підозру, який мали вручити терористам, живим чи неживим, у момент їхнього перебування на українській території. Термін вручення підозри — не більше доби. Тому 29-го в ніч вона написана, а 30-го вона мала бути в руках живих чи неживих терористів. Вони звинувачуються на підставі документів, здобутих у рамках оперативно-розшукових заходів ГУР і СБУ, у терористичних, військових злочинах — приблизно 15 статей», — розповів ексгенпрокурор.

За словами Луценка, у кожній підозрі текст різний, що «свідчить про високу кваліфікацію і слідчих СБУ, і прокурорів ГПУ».

«Влада цинічно бреше, що не було ніякої операції українських спецслужб проти «вагнерівців». Ви коли-небудь бачили спеціалістів ПЗРК [переносний зенітно-ракетний комплекс], які організовують вуличні заворушення? Ви коли-небудь бачили, щоб із тисяч членів картотеки «Вагнера» в Мінськ приїжджають тільки ті 26, які мають злочини на території України? Роздруківка записів, розсекретка відбувалася за тиждень до зриву операції», — додав він.

Також Луценко повідомив, що до нього й екссекретаря РНБО Олександра Турчинова звернулися «практично всі офіцери, які були задіяні в операції», і висловили готовність свідчити на тимчасовій слідчій комісії щодо спецоперації.

«На нас вийшли офіцери практично усіх спецслужб, які задіяні в цій операції. Деякі з них прості працівники, деякі навіть керівники підрозділів, які дали нам чіткий сигнал. Вони готові свідчити на цій ТСК», — сказав він.

Зі свого боку Турчинов заявив, що високопосадовці намагаються знищити матеріали про спецоперацію.

«Керівництво держави починає приховувати цю інформацію, ба більше, примушує керівників українських спецслужб обманювати суспільство. Найбільш небезпечним є те, що для того, щоб приховати зло, здійснюються спроби знищити цю інформацію, знищити документи, знищити матеріали», — розповів він.