У СЗР назвали інформацію про «вагнерівську спецоперацію» російською кампанією. І повідомили, які у неї завдання

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Службі зовнішньої розвідки заявили, що поширення інформації про наявність начебто спецоперації українських спецслужб з метою виманити найманців «ПВК Вагнера» на територію України, є російською операцією.

Про це пише пресслужба СЗР.

За даними СЗР, завданнями цієї операції є:

  • дестабілізація ситуації у Білорусі напередодні та під час президентських виборів;
  • звинувачення у причетності українських спецслужб до організації і проведення операції на території Білорусі і, як результат, втягнення України у міжнародний скандал та підрив її міжнародного авторитету;
  • дискредитація керівництва держави Україна з метою зниження рейтингу влади напередодні місцевих виборів.

«Звертаємо увагу громадянського суспільства та ЗМІ України на обережне поводження з контентом, створеним російськими спецслужбами, що має відвертий антиукраїнський характер і завдає шкоди національній безпеці держави», — закликають у відомстві.

  • Напередодні журналіст Юрій Бутусов і видання «Українська правда» писали про зрив спецоперації Служби безпеки та військової розвідки із затримання російських найманців з «ПВК Вагнера», яких зрештою затримали в Білорусі та видали Росії. У зриві операції, за інформацією журналістів, були винні голова Офісу президента Андрій Єрмак і президент Володимир Зеленський, який послухав Єрмака.
  • Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов, якого призначили на посаду 5 серпня, сказав, що «вагнерівців» до Мінська перекидали російські спецслужби і це не було спецоперацією СБУ. За його словами, ФСБ завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання. Також свою причетність спростувала і СБУ.
  • Очільник Офісу президента Андрій Єрмак також спростував інформацію про те, що поява найманців «ПВК Вагнера» у Білорусі була спецоперацією СБУ із метою виманити їх до України, а після розголошення її деталей в ОП операція провалилися.