Журналісти повідомляли про зрив операції СБУ із затримання бійців «ПВК Вагнера». В ОП і військовій розвідці все заперечують

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Напередодні журналіст Юрій Бутусов і видання «Українська правда» писали про зрив спецоперації Служби безпеки та військової розвідки по затриманню російських найманців з «ПВК Вагнера», яких у результаті затримали в Білорусі та видали Росії. У зриві операції, за інформацією журналістів, були винні голова Офісу президента Андрій Єрмак і президент Володимир Зеленський, який послухав Єрмака. Зараз ситуацію прокоментували голова Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов і радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. Вони запевняють, що Україна не проводила подібну операцію.

Що сталося?

УП з посиланням на джерела в Головному управлінні розвідки Міноборони і в СБУ, а також Бутусов писали, що ГУР, СБУ і департамент з військових злочинів Офісу генпрокурора більше року виманювали найманців «ПВК Вагнера», щоб притягнути їх до відповідальності за участь у війні на Донбасі, причетність до катастрофи Boeing МН-17, Іл-76 під Луганським аеропортом та інші злочини.

Бойовиків за підробленими договорами вербували «охороняти нафтові вишки у Венесуелі», а під час «співбесід» їх схиляли давати показання (»роботодавцю» вони підтверджували рівень «кваліфікації»). Запис розмов опублікувала журналістка Яніна Соколова.

У результаті українські спецслужби зібрали групу з 33 найманців, яка повинна була через Мінськ летіти до Туреччини для переправки. Для цього їм купили квитки. За задумом найманців планували затримати під час екстреної посадки в одному з українських аеропортів. Агент СБУ мав зімітувати втрату свідомості, щоб літак сів, а штурмова група затримала «вагнерівців».

24 липня заступник голови СБУ Руслан Баранецький і начальник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба доповіли про проведення фінальної стадії операції в Офісі президента. Тоді на зустрічі був Єрмак, Зеленський, глава комітету з розвідки Руслан Демченко і заступник голови ОП з питань оборони Роман Машовець. Єрмак попросив відкласти операцію, щоб не зірвати обмін полоненими. Керівники спецслужб говорили, що операцію вже не можна зупиняти, але Зеленський у результаті підтримав Єрмака — її перенесли на 30 липня. Вже 29 липня «вагнерівців» затримали в мінському пансіонаті.

Українські розвідники запідозрили злив інформації в Федеральну службу безпеки РФ, що призвело до провалу.

Що кажуть в розвідці і ОП?

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов, якого призначили на посаду 5 серпня, сказав в коментарі «Укрінформу», що «вагнерівців» до Мінську перекидали російські спецслужби і це не було спецоперацією СБУ. За його словами, ФСБ завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання.

Буданов говорить, що ця ситуація може бути вигідна для критики влади Зеленського і самої Росії. «Достатня кількість фактів свідчить про те, що це спецоперація російських спецслужб [...]. Тільки недосвідчена людина може повірити в казку, ніби цих наївних бойовиків могли обманом затягнути до Мінська», — сказав Буданов.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк назвав ситуацію блискучою медійною операцією. За його словами, першим ЗМІ, що опублікували матеріал про спецоперацію українських спецслужб, була російська «Комсомольська правда». Про це ж згадував і Буданов. Подоляк вважає, що історія повністю вигадана росіянами.

«На території України чужу медіа/провокацію дограла скривджена людина з інформаційними можливостями», — заявив він.

Реакція

Низка активістів звинуватили Єрмака «зраді країни». Журналістка Яніна Соколова закликала народних депутатів створити Тимчасову слідчу комісію, щоб розслідувати можливий злочин, а фігурант справи про «плівки Єрмака» Дмитро Штанько написав заяву до СБУ про державну зраду голови ОП.

Сам Андрій Єрмак і президент Зеленський не прокоментували ситуацію.