Кремль вперше прокоментував затримання бойовиків «ПВК Вагнера». Називає себе союзником Білорусі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кремль вперше прокоментував затримання бойовиків «ПВК Вагнера». Називає себе союзником Білорусі

Mikhail Metzel \ TASS via Getty Images

Кремль уперше прокоментував затримання в Білорусі найманців російської «ПВК Вагнера». Речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія чекає від Мінська «вичерпної інформації». Про це повідомляє «РБК».

Пєсков стверджує, що в них нема інформації про протиправні дії росіян, які могли б стати причиною затримання.

Також він назвав «інсинуаціями» інформацію про плани дестабілізувати ситуацію в Білорусі. «Росія і Білорусія — це союзні держави, союзники, найближчі партнери, про це не може бути й мови», — каже Пєсков.

Він додав, що телефонні переговори Володимира Путіна і президента Білорусі Олександра Лукашенка з цього приводу поки не плануються.

На прохання журналістів прокоментувати дані про те, що серед затриманих є громадяни України, Пєсков відповів: «Ми не визнаємо їх українського громадянства. Вони громадяни Росії. […] Ми повинні спочатку зрозуміти, у чому їх звинувачують».

Також речник Путіна заявив, що в Росії «нема такого поняття» як «приватна військова компанія». «А що таке «ПВК Вагнера»? У Росії де-юре такого поняття немає. Є приватне охоронне підприємство, є фірми, а такого поняття, як ПВК, немає», — сказав він.

  • 29 липня під Мінськом сили спецпідрозділу «Альфа» КДБ і міліції затримали 32 найманців російської «ПВК Вагнера». Місцеві ЗМІ раніше повідомляли, що затримано групу «бойовиків іноземної приватної військової компанії», яка приїхала для «дестабілізації ситуації у країні» під час виборів президента.
  • Затриманих звинувачують у підготовці терактів. У країні розшукують ще близько 200 бойовиків.
  • Інформагентство опублікувало всі прізвища і дати народження затриманих. Серед них є найманці, які воювали на Донбасі проти України, а також у Сирії на боці режиму Башара Асада.
  • У Міністерстві закордонних справ України після затримання бійців «ПВК Вагнера» в Білорусі заявили, що давно попереджали про російських бойовиків, які воювали на Донбасі проти України. Заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос заявив, що Україна може вимагати видати їй уродженців України, яких затримали разом з іншими бойовиками. Згодом СБУ заявила, що офіційно проситиме про екстрадицію.