СБУ офіційно проситиме про екстрадицію з Білорусі затриманих найманців «ПВК Вагнера»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Служба безпеки планує офіційно ініціювати екстрадицію затриманих у Білорусі найманців «ПВК Вагнера» до України.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ, передає BBC.

Там підкреслили, що за усіма правилами запит на екстрадицію має надсилати Офіс генпрокурора — тому СБУ ініціюватиме це питання у відомстві. Водночас назвати точну кількість осіб, яких планують екстрадувати до України, там поки не можуть.

Зазначається, що серед затриманих найманців «ПВК Вагнера» у Білорусі є кілька осіб, які офіційно перебувають в Україні в розшуку.

  • 29 липня під Мінськом сили спецпідрозділу «Альфа» КДБ і міліції затримали 32 найманців російської «ПВК Вагнера». Місцеві ЗМІ раніше повідомляли, що затримано групу «бойовиків іноземної приватної військової компанії», яка приїхала для «дестабілізації ситуації у країні» під час виборів президента.
  • Затриманих звинувачують у підготовці терактів. У країні розшукують ще близько 200 бойовиків.
  • Президент Білорусі Олександр Лукашенко після повідомлення про затримання бойовиків заявив, що втручання найманців у справи країни було очікуваним. Він також доручив звернутися до відповідних російських структур «за поясненнями».
  • Білоруські державні ЗМІ опублікували всі прізвища і дати народження затриманих. Серед них є найманці, які воювали на Донбасі проти України, а також у Сирії на боці режиму Башара Асада.