Суд заарештував фігуранта справи про «плівки Єрмака» Штанька з правом внесення застави

Автори:
Ангеліна Шеремет, Оксана Коваленко
Дата:
Суд заарештував фігуранта справи про «плівки Єрмака» Штанька з правом внесення застави

Юлія Вебер / «Бабель»

Шевченківський райсуд Києва обрав фігуранту справи про «плівки Єрмака» Дмитру Штаньку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави. Штанько має внести заставу — 630 тисяч гривень. До її внесення його триматимуть під арештом.

Про це «Бабелю» повідомив адвокат Штанька Євген Солодко.

За його словами, прокурори просили 20 мільйонів гривень застави, однак суд призначив 630 тисяч.

У матеріалах, які правоохоронці долучили до клопотання про запобіжний захід, за словами Солодка, «немає нічого, що б виправдовувало затримання».

«Заявник, який діяв від імені іноземної компанії, не надав жодного документу про його взаємовідносини з цією іноземною кампанією», — зазначив Солодко, розповідаючи про судове засідання.

Солодко наголосив, що слідчий приїхав на затримання із заздалегідь написаним протоколом, в якому були записані всі номери купюр (тисяча купюр по $100). Це, за словами Солодка, свідчить про провокацію правоохоронців. На уточнювальне запитання, чи могла це бути контрольована дія правоохоронців, Солодко відповів, що така дія має супроводжуватися відповідними документами, але такі документи прокуратура чи СБУ суду не надали.

Адвокат також зазначив, що Штанько не мав при собі вказаних грошей, коли виходив з ресторану і коли його затримали.

Іншому фігуранту — Ігорю Савченку — суд призначив 6 мільйонів гривень застави.

  • 14 липня СБУ затримала в одному з ресторанів у центрі Києва одного з фігурантів справи про «плівки Єрмака» — Дмитра Штанька. За даними спецслужб, чоловіка затримали після отримання $100 тисяч хабара начебто за допомогу із вирішенням питання з правоохоронцями. Його підозрюють у шахрайстві.
  • 29 березня депутат від «Слуги народу» Гео Лерос оприлюднив у Facebook відео, де брат глави Офісу президента Андрія Єрмака Денис обговорює питання призначення на різні державні посади. На відео з прихованої камери Денис Єрмак говорить про те, як просуваються «потрібні» законопроєкти у Верховній Раді, посади в Київській митниці та компанії «Укрзалізниця».