Видані Росії «вагнерівці» дали перше інтерв’ю. Стверджують, що їх шукали «за оголошенням» і вимагали досвід у війні на Донбасі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Найманці «ПВК Вагнера», яких затримали в Білорусі й потім видали Росії, розповіли в ефірі російського телеканалу, що потрапили в Мінськ, відгукнувшись на робочі вакансії на сайті «Авіто». Вони стверджують, що мали «охороняти нафтові об’єкти» в Лівії, Сирії та Венесуелі. Цитати найманців наводять РИА Новости.

Один із «вагнерівців» розповів, що його товариш по службі відгукнувся на оголошення на «Авіто», і чоловік на імʼя Сергій Петрович, представившись куратором, запропонував роботу в охороні нафтових обʼєктів у Лівії та Сирії. За словами бойовика, куратор телефонував із сирійського номера.

Він уточнює, що спочатку «Сергій Петрович» просив набрати в охорону 30 людей, потім 60 і 90, а згодом збільшив кількість до 180 осіб. За його словами, від найманців вимагали досвід участі в бойових діях, насамперед, на Донбасі та в Сирії.

Згодом вони дізналися, що «Сергій Петрович» загинув, і їм призначили нового куратора — «Артура». Той повідомив їм уже нібито про охорону об’єктів компанії «Роснефть» у Венесуелі.

За словами бойовиків, логістикою від Москви до пункту призначення займалася «Лариса Самаріна». «За добу до відльоту «Самаріна» сказала, що в неї не виходить зістикувати рейси Мінськ — Стамбул — Гавана — Каракас так, щоб ми довго не перебували в транзитній зоні Туреччини. Сказала, що замовить нові квитки на 30-те число. Ми їх отримали, і вона запропонувала тимчасово поїхати в санаторій «Білорусочка» для відпочинку», — розповів один із «вагнерівців».

Бойовики пригадують, що затримання було неочікуваним, спочатку думали, що це якась помилка. А про те, що в Білорусі заплановані президентські вибори, нібито дізналися вже після приїзду «Для нас це була транзитна країна, дружня до Росії, і якихось несподіванок від спецслужб ніхто не очікував», — сказав один із «вагнерівців».